Boekrecensie: Kookboek voor een rustige buik

Eten volgens het FODMAP-principe

Getty Images

Buikpijn, een opgeblazen gevoel, diarree of juist verstopping: het prikkelbare darm syndroom (PDS) is een veelvoorkomende aandoening. Speciaal voor al deze mensen schreef Mirte Kaan het ‘Kookboek voor een rustige buik'. Volledig volgens het FODMAP-principe.

Het FODMAP-dieet is een wetenschappelijk onderbouwde methode die draait om bepaalde groepen koolhydraten in de voeding. Bij mensen met PDS komen deze koolhydraten (deels) onverteerd in de dikke darm terecht. Daar worden ze afgebroken door de darmbacteriën, waardoor stoffen en gassen ontstaan die de darm kunnen prikkelen als je daar gevoelig bent. Ook kunnen deze koolhydraten vocht aantrekken in de darm, waardoor de darm opzwelt. Door de druk krijg je een opgeblazen buik en pijn.

Wanneer je bepaalde voeding - zoals lactose, fructose en koolhydraten uit tarwe, kool en peulvruchten - mijdt, kan je buik tot rust komen. Met het dieet kun je uitzoeken waar jij gevoelig voor bent, het is zeker niet de bedoeling om levenslang uitsluitend FODMAP-arm te eten. Uit ervaring weet ik dat dat nog niet zo gemakkelijk is. Je mag, zeker in eerste instantie, best veel niet eten. Toch geeft het dieet voldoende ruimte voor lekkere maaltijden; het vraagt alleen een andere manier van denken en koken. Het Kookboek voor een rustige buik is dan ook een zeer welkome bron van inspiratie.

Uitleg

Voedingskundige en foodblogger Mirte Kaan is ook ervaringsdeskundige en heeft veel baat bij het FODMAP-principe. In haar boek geeft ze een uitgebreide uitleg over FODMAP-principe en het FODMAP eliminatie- en herintroductiedieet. Haar verhaal is duidelijk en de theorie is goed toe te passen, maar Kaan benadrukt ook dat zelfdiagnose uit den boze is. Alleen een arts kan PDS diagnosticeren. En het eliminatie- en herintroductiedieet om je klachten beter onder controle te houden is bedoeld om onder begeleiding van een gespecialiseerde diëtist te volgen.

Het Kookboek voor een rustige buik is dan ook vooral een heel fijn handboek voor een ‘Fodmap-way of life’. Kaan geeft niet alleen dieetuitleg, maar ook poepinstructies, algemene eet- en drinktips en een korte cursus etiketten lezen. De adviezen voor op reis, buiten de deur en bij vrienden eten zijn ook nuttig, in een restaurant kan het FODMAP-dieet namelijk best lastig zijn.

Koken

Het kookboek is echter niet voor niets een kookboek: Kaan laat je namelijk zien hoe je de lekkerste maaltijden op tafel tovert die ‘FODMAP-proof’ zijn. Vrienden en familie zullen niet eens doorhebben dat het anders is, belooft ze. En daar heeft ze gelijk in. Voor elk moment van de dag vind je in het Kookboek voor een rustige buik snelle tips en uitgebreidere recepten. Ontbijten kan nog steeds met pannenkoeken, granola en smoothies: je moet alleen de ingrediënten iets aanpassen. Zelf broodjes of bananenbrood maken, blijkt helemaal niet zo moeilijk. En het resultaat is ook nog hartstikke lekker.

De zelfgemaakte lunchwrap is sinds kort mijn favoriet en dankzij Kaan weet ik weer dat er met rijst zo ontzettend veel mogelijk is. Wat denk je bijvoorbeeld van een courgetterijstcake, risottoballetjes of loempia’s van rijstpapier? De recepten voor dips, smeersels en sauzen gebruik ik ook enthousiast. Vooral van de knoflookolie (gewone knoflook mag namelijk niet) en pesto ben ik fan. Creatief zijn ook de polentapizza en sinaasappel-polentacake.

Getty Images
Rustige buik

Het fijne aan het Kookboek voor een rustige buik is dat het laat zien dat koken volgens het FODMAP-principe helemaal niet zo ingewikkeld hoeft te zijn. Bij veel recepten geeft Kaan variatietips en dankzij haar recepten krijg ik zelf ook weer nieuwe ideeën voor gerechten. Het grootste voordeel van alle recepten is echter dat mijn darmen er een stuk lekkerder op reageren. Het boek doet zijn naam dan ook zeker eer aan.

Natuurlijk is het kookboek vooral een uitkomst voor mensen met PDS, het volledige FODMAP-dieet is namelijk niet voor iedereen geschikt. De recepten zijn dat echter wel. Je hoeft het FODMAP-dieet niet per se te volgen om lekker te koken uit dit boek.

Mirte Kaan is voedingskundige en foodblogger. Zij heeft zelf PDS en bij haar heeft het FODMAP-dieet erg geholpen. Dit wenst ze iedereen met onrustige darmen.