Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
zondag, 28 mei 2017

Een opgeblazen gevoel

Gasvorming in maag en darmen

Niets is zo vervelend als een opgeblazen gevoel. Je ervaart een enorme druk op je buik en dat is niet alleen maar omdat je broek ineens drie maten te klein is. Bijna 20 procent van de mensen heeft er wel eens last van. Vooral vrouwen. Gelukkig kun je het meestal gemakkelijk verhelpen.

Normaal gesproken is in het maag-darmkanaal niet meer dan 100 tot 200 milliliter gas aanwezig. Om dit darmgas te lozen laat je dagelijks zo'n 10 tot 20 'windjes'. Je merkt hier niets van. De hoeveelheid gas in de darmen is afhankelijk van onder andere je voeding en de darmflora.

Opgeblazen gevoel

Als de bewegingen van de maag en de darmen om het voedsel te verteren, niet goed werken kun je last krijgen van een opgezet op opgeblazen gevoel. Je voelt dan een soort druk op de maag en darmen. Vaak heb je ook een vol gevoel. Sommige mensen zijn daarnaast misselijk of hebben wat pijn in de bovenbuik. 
 
Een opgeblazen gevoel kan ontstaan als je te veel hebt gegeten, maar ook een verstoorde lediging van de maag, lactose-intolerantie, coeliakie of het 
prikkelbare darmsyndroom kunnen een oorzaak zijn.

Oorzaken

Verschillende factoren hebben invloed op een verstoring in de darmflora. Je kunt hierbij denken aan ouderdom, stress, alcohol, roken, bepaalde voeding en medicijngebruik. De belangrijkste oorzaken van een opgeblazen gevoel zijn: 
 • teveel lucht inslikken (als gevolg van stress, kauwgomgebruik, roken, snel praten of snel eten en drinken)
 • slechte vertering en opname van voedingstoffen (onoplosbare vezels en onverteerbaar zetmeel)
 • bepaalde voedingsmiddelen die veel lucht bevatten (frisdrank, bier, slagroom, souflé, brood)

Voorkomen

Door de oorzaken van teveel gasvorming in het maag-darmkanaal te vermijden kun je vaak heel gemakkelijk een opgeblazen gevoel voorkomen. Door rustig te eten, te drinken, te praten en goed te kouwen slik je minder lucht in. 
 
Stoppen met roken kan de klachten ook verminderen, evenals het gebruik van paracetamol in plaats van andere (gasvormende) pijnstillers. Sommige mensen hebben minder klachten als ze minder stress hebben. Zorg dus voor voldoende ontspanning en beweeg regelmatig. 
 
Een lege darm veroorzaakt gasvorming. Daarom is het belangrijk om geen maaltijd over te slaan. Geef de voorkeur aan meerdere kleine maaltijden per dag boven drie grote maaltijden. Daarnaast kun je proberen uit te zoeken welke producten bij jou extra gasvorming veroorzaken. 
 
Producten die vaak extra gasvorming geven zijn: 
 • Nieuwe aardappelen, prei, peulvruchten, kool, uit, paprika, spruitjes, knoflook
 • Pruimen, meloen, radijs, onrijp fruit
 • Gerechten met ei
 • Grote hoeveelheden suiker en vet, maar ook bepaalde suikervervangers
 • Noten, kokos, scherpe kruiden en specerijen
 • Bier en koolzuurhoudende dranken
Er zijn ook producten op de markt die een opgeblazen gevoel of winderigheid tegengaan. Ook probiotica kan uitkomst bieden.

Ernstig?

​In de meeste gevallen hoef je je geen zorgen te maken over je opgeblazen gevoel, vaak ligt er iets onschuldigs aan de basis. Gaat je opgezette buik echter gepaard met een van de volgende zaken, dan kun je beter even contact met een huisarts zoeken: 

 • Bloed bij de ontlasting
 • Wakker worden door de opgezwollen buik
 • Plots gewichtsverlies zonder aanwijsbare reden
 • Koorts
 • Bloedarmoede
 • Abnormale pijn in de buik

 

Bron(nen):

Reactie toevoegen

7 Comments

Door Eltjo Hogenbirk (niet gecontroleerd) op ma, 10/03/2016 - 07:20

Heb een opgezwollen maag en kortademig en pijn in de buik

Door Erik Baas. (niet gecontroleerd) op wo, 08/24/2016 - 17:37

dat niet maar je kunt denk ik maar beter heeeel goed uitkijken hoe en wat je eet....en jezelf beheersen tijdens de maaltijd want voor je het weet gaat het mis.....

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op do, 01/21/2016 - 15:06

Kauwen schrijf je zo!

Door Elly (niet gecontroleerd) op wo, 11/11/2015 - 15:14

Zo te lezen krijg je van zowat alle voedingsmiddelen een opgeblazen gevoel...

Door Michelle (niet gecontroleerd) op zo, 02/15/2015 - 15:56

Laboratorium onderzoeken kunnen online aangevraagd worden om te bepalen wat de oorzaak is van een aanhoudende opgeblazen gevoel. Lees er meer over op http://www.opgeblazenbuik.nl

Door wesley (niet gecontroleerd) op za, 02/07/2015 - 19:54

Wat moetje doen alsjeblieft het weg wil halen

Door Sophia Poons de... (niet gecontroleerd) op do, 07/03/2014 - 16:40

Graag herhaling van hoe te gebruiken en de financiën dacht voor meer dan 28 dsgen gekocht te hebben!