Helpen pro- en prebiotica bij darmproblemen?

Getty Images

Op dit moment ben ik te zwaar. Ik ben begonnen met pro- en prebiotica om mijn darmflora te ondersteunen, of dat gewerkt heeft weet ik natuurlijk niet. Nu was er laatst een artikel waarin stond dat als je stopt met probiotica je darm weer teruggaat naar de oorspronkelijke stand. Hoe werkt dit?

Marja

Anita Mulderij, voedingsdeskundige

Pro- en prebiotica kunnen tijdelijk je darmflora ondersteunen maar ze lossen inderdaad het probleem niet op. Als je er mee stopt maar hetzelfde blijft eten is de kans groot dat de darmflora weer naar de “oude” staat gaat.

Als je darmproblemen hebt en af wilt vallen is het belangrijk om zo natuurlijk mogelijk en koolhydraatarm te eten. In veel bewerkte voedingsmiddelen zitten suikers en kleur- geur- en smaakstoffen die je darmen niet altijd even goed kunnen verteren. Ditzelfde geldt voor zuivel, waar ook veel mensen darmproblemen door hebben.

Eet regelmatig, dus 6 keer per dag en laat je voeding uit de volgende voedingsmiddelen bestaan: Vlees, vis, ei, noten, zaden, pitten, groenten, fruit en oliën. Je kunt dit aanvullen met havermout, naturel kwark, quinoa, zoete aardappel en eventueel peulvruchten en couscous.

Door zo natuurlijk mogelijk te eten zal je darmflora enorm verbeteren.. Ook voldoende slapen ( 8u per nacht), minimaal een half uur bewegen, veel water drinken en regelmatig ontspannen zijn heel belangrijk om je darmen optimaal te kunnen laten werken. Je kunt dit beter doen dan probiotica bij slikken.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Anita Mulderij is voedingsdeskundige bij jasperalblas.nl. Zij beantwoordt niet langer vragen voor Gezondheidsnet.