Hoe kom ik van een opgezette buik af?

Getty Images

Ik heb na het eten vaak last van een opgezette buik. Zelfs zo erg dat ik de knoop van mijn broek los moet doen. Ik eet gezond en beweeg volgens mij ook voldoende. Heb jij enig idee hoe dit kan komen en wat ik er aan kan doen?

Brenda

Annemarie de Graaf, voedingsdeskundige  

Een opgezette buik en een opgeblazen gevoel hebben vaak te maken met een onjuiste spijsvertering of met een verstoorde darmflora. Het gevoel wordt erger door stress, veel zitten, te weinig slaap en te vet en te snel eten. Het hoeft dus niet te ontstaan door ongezonde voeding of onvoldoende beweging.

Hier volgen een aantal tips wat je er aan zou kunnen doen:

  • Drink elke dag ten minste 1,5 water en/of (kruiden)thee. Dit bevordert de spijsvertering.
  • Drink niet bij de maaltijd, maar ervoor of erna.
  • Stop met eten als je nog een beetje trek hebt. Het verzadigingsgevoel komt later. Ongeveer 20 minuten na de maaltijd.
  • Eet vaker. Liever vijf of zes volwaardige (kleine) maaltijden dan de drie klassieke maaltijden en kleine tussendoortjes.
  • Kauw je eten goed en langzaam. Een opgeblazen gevoel steekt eerder de kop op wanneer je sneller eet.
  • Eet meer vezels. Vezels zorgen voor een goede spijsvertering. Onder vezelrijke producten valt onder andere volkoren of bruin brood, zilvervliesrijst, volkoren pasta en andere volkoren producten. Bouw dit wel langzaam op, want je lichaam heeft tijd nodig om te wennen aan grotere hoeveelheden vezels. Drink ook meer water als je meer vezels eet, anders hebben de vezels het omgekeerde effect.
  • Meer bewegen helpt de spijsvertering sneller te werken. Je zegt dat je al veel beweegt, maar probeer nog een kwartiertje te lopen na het eten en kijk of het werkt. 

Heb jij ook een gezondheidsvraag? Klik hier en stel je vraag aan een expert!