zondag, 22 mei 2022

Is de ontlasting van mijn kind wel goed?

Mijn zoontje van vijf maanden heeft altijd al gevoelige darmen gehad en we vermoeden ook koemelkallergie. Daarom geven we hem nu Neocate.
Hij heeft altijd een hele vloeibare stoelgang met geregeld wat slijm ertussen. De ene keer ziet zijn ontlasting er mooi egaal donker grijs/groenig uit, de andere keer meer geel en wat onregelmatig.
We zijn nu begonnen met het geven van groentenpap met bijvoorbeeld pompoen of aardappel. Na 5 à 6 uur kan ik die dan terugvinden in zijn luier! Gaat dit niet wat snel?
Nele

Herman van Tinteren, kinderarts

Bij kinderen die Neocate of een vergelijkbare voeding krijgen, is het de ervaring dat de ontlasting vaak de kenmerken krijgt zoals je die beschrijft.

De kleur kan variëren van donker groen naar geel. Vaak is ook de samenstelling wat blubberig, slijmerig. Groente en fruit komen er vaak tamelijk goed herkenbaar uit. Dat heeft onder andere te maken met de snelle passagesnelheid. Die is vaak veel sneller dan bij volwassenen.

Bij jonge kinderen tot in de peuterleeftijd blijft dit zo bestaan. Wat je dus als vreemd opvalt is op deze leeftijd normaal.

Herman van Tinteren werkte dertig jaar als algemeen kinderarts in ziekenhuis Tergooi. Daarnaast schreef hij meerdere boeken over kindergeneeskunde. Inmiddels beantwoordt hij geen expertvragen meer voor Gezondheidsnet. Je kunt je vraag wel stellen aan kinderarts Carole Lasham.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.