dinsdag, 13 april 2021

Is kauwgom kauwen slecht voor je spijsvertering?

Voorbereiding op het verteren van eten

Goede vraag! In deze rubriek gaat Gezondheidsnet op zoek naar het antwoord op knagende vragen. Deze keer: is kauwgom kauwen slecht voor je spijsvertering?

Kauwgom kauwen stimuleert de aanmaak van speeksel in je mond. Hierdoor wordt de spijsvertering geactiveerd en gaan de darmen zich voorbereiden op het eten dat eraan lijkt te komen. Daarnaast slik je tijdens het kauwen lucht in, wat ervoor zorgt dat de darmen in beweging komen. Na een darmoperatie wordt vaak een kauwgompje aan de patiënt aangeboden, omdat de beweging van de darmen een opstopping voorkomt. Al met al 'fopt' kauwgom kauwen dus de spijsvertering.

Wanneer niet?

Bij gevoelige darmen is het beter om geen kauwgom te kauwen. Door de ingeslikte lucht kan winderigheid ontstaan en kun je last krijgen van boeren. Ook zijn sommige mensen overgevoelig voor zoetstoffen zoals sorbitol, dat vaak als suikervervanger is toegevoegd. Kauwgom heeft dan soms een laxerende werking.

Titaandioxide

Als witte kleurstof wordt titaandioxide aan kauwgom toegevoegd. Dit stofje met E-nummer E171 wordt met steeds meer argwaan bekeken, omdat het nanodeeltjes bevat die in de lever en andere organen terechtkomen en zich kunnen ophopen. In Frankrijk is het vanaf januari 2020 verboden om titaandioxide aan producten toe te voegen.

Heb jij ook een goede vraag? Stuur ons een mail.

Bron(nen):