Medicijnkosten maagklachten kunnen omlaag

Getty Images

NIJMEGEN - De kosten voor de behandeling van maagklachten kunnen omlaag. Dit zou kunnen als patiënten die voor de eerste keer maagklachten hebben, starten met lichte middelen en pas bij aanhoudende klachten overgaan op sterkere medicijnen.

Dit blijkt uit onderzoek van het UMC St Radboud in samenwerking met het UMC Utrecht en de Universiteit van Maastricht, deze week gepubliceerd in het tijdschrift The Lancet.

Ongeveer 40 procent van de Nederlandse bevolking heeft regelmatig maagklachten. Het Centraal Beleids Orgaan (CBO) heeft een richtlijn opgesteld voor de behandeling van deze klachten.

De richtlijn adviseert huisartsen om bij patiënten die voor de eerste keer maagklachten hebben, te starten met lichte medicijnen en als dit geen resultaat geeft, over te gaan op sterkere. Toch blijkt dat in de praktijk patiënten vaak meteen de sterkste medicijnen krijgen.

De onderzoekers vergeleken de resultaten van patiënten die meteen begonnen met het sterkste medicijn en degene die begonnen met het lichtste medicijn. Daaruit bleek dat de patiënten die begonnen met het sterkste medicijn eerder klachtenvrij waren dan de andere groep. Maar na een half jaar bleek dat de verschillen tussen beide groepen nagenoeg verdwenen.

Starten met lichte medicijnen
De patiënten die begonnen met het lichtste medicijn hadden echter minder behandelkosten gemaakt, vooral voor medicijnen. Dit resultaat geeft volgens de onderzoekers aan dat het wenselijk is dat huisartsen bij patiënten die voor het eerst maagklachten hebben, starten met de lichte medicijnen. Dit komt overeen met de CBO-richtlijn voor maagklachten.

Auteur 
Bron 
  • Radboudumc