vrijdag, 22 januari 2021

Vaker colitis ulcerosa bij afwijkende slaapduur

Als je meer of minder slaapt dan de aanbevolen zeven tot acht uur per nacht, ben je mogelijk vatbaarder voor het ontwikkelen van colitis ulcerosa, een ontstekingsziekte aan de dikke darm.

Dat stellen onderzoekers van het Massachusetts General Hospital in Boston. Volgens de onderzoekers zijn zowel de slaapduur als de kwaliteit van de slaap sleutelfactoren waar men rekening mee moet houden bij patiënten met een ontstekingsziekte aan de darmen.

Slaap

"Zowel te weinig als te veel slaap hebben belangrijke gevolgen voor de gezondheid. Ze worden in verband gebracht met eerder sterven, hart- en vaatziekten en kanker", aldus onderzoeker Ashwin Ananthakrishnan. "Ons onderzoek laat zien dat colitis ulcerosa mogelijk aan deze lijst moet toe worden gevoegd. Minder dan zes uur of meer dan negen uur slaap per dag verhoogd het risico op de darmaandoening."

Voor het onderzoek is gebruik gemaakt van de gegevens van vrouwen binnen de Nurses Health Study. Deze vrouwen zijn meer dan tien jaar gevolgd en vulden om het jaar een aantal vragenlijsten in. Hoewel de onderzoekers een verband vonden tussen slaapduur en colitis ulcerosa, is het nog onduidelijk of dit verband oorzakelijk is.

Darmontsteking

Eerder studies lieten al een verband zien tussen slecht slapen voor langere tijd en het verergeren van de klachten bij patiënten met de ziekte van Crohn. "Al deze gegevens bij elkaar wijzen erop dat verstoring van de slaap een groot effect heeft op het immuunsysteem. Zeker bij patiënten met chronische darmontstekingen is het dus belangrijk om te kijken naar de kwaliteit en duur van de slaap", besluit Ananthakrishnan.

De resultaten zijn gepubliceerd in het tijdschrift Clinical Gastroenterology and Hepatology.

Bron(nen):
  • WebMD