maandag, 26 september 2022

Veel darmklachten na barbecue of gourmet

Na het eten in een restaurant heb ik vaak last van krampen, buikpijn en diarree. Hetzelfde geldt voor een barbecue of een gezellige gourmet: deze eindigen altijd met toiletbezoeken van minimaal twintig minuten. Als mijn klachten eenmaal voorbij zijn, voel ik me leeg. Ik heb het idee dat mijn lichaam niet gevuld is na zo’n maaltijd. Krijg ik zo de nodige voedingsstoffen nog wel binnen?
Harriët
 

Suzan Tuinier, voedingsdeskundige

Als je uiteten gaat of gaat barbecueën, eet je vaak niet zoals je gewend bent. Vaak eet je wat vetter en bevat je maaltijd minder groente. Ook ben je sneller geneigd om wat meer te eten. Dat blijkt ook uit onderzoek: als je samen gezellig aan tafel zit, eet je meer dan dat je normaal doet. Zien eten doet eten! Je hoeft je geen zorgen te maken over een vitaminetekort. Dat zal in zo’n korte tijd niet ontstaan. Met onderstaande tips heb je de volgende keer minder of misschien helemaal geen darmklachten meer.

  1. Probeer de hoeveelheid vet in de maaltijd te beperken. Dus niet teveel sauzen en vette vleessoorten.
  2. Kies als het kan voor groente!
  3. Zorg dat je vezels binnenkrijgt. Peulvruchten en volkorenproducten zijn rijk aan vezels.
  4. Drink niet teveel alcohol bij het eten, ook daar kun je darmklachten van krijgen.
  5. Kies voor een licht dessert, zoals fruit.

Als de klachten niet verdwijnen raad ik je aan om ze eens te bespreken met je huisarts. Het zou ook kunnen dat je overgevoelig of allergisch bent voor sommige voedingsmiddelen.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Suzan Tuinier is voedingsdeskundige en coördinator van het Vitamine Informatie Bureau. Ze heeft ervaring als voedingsvoorlichter en onderzoeker. Je kunt bij Suzan terecht met vragen over vitamines en mineralen.