dinsdag, 21 september 2021

'Veel Nederlanders weten niet dat ze glutenintolerantie hebben'

Glutenintolerantie, ook wel coeliakie, komt steeds meer voor in Nederland. Van zo'n 20.000 tot 25.000 mensen is vastgesteld dat ze lijden aan deze auto-immuunziekte waarbij de darmen worden aangetast door gluten. Volgens de Nederlandse Coeliakie Vereniging (NCV) is dit aantal nog slechts het topje van de ijsberg en lopen er meer dan 100.000 Nederlanders rond met de ziekte zonder dat ze het weten.

Coeliakiepatiënten verdragen geen gluten. Meer vrouwen lijden aan de ziekte dan mannen. Ze kampen met stoelgangproblemen en vermoeidheidsklachten terwijl dit niet nodig is.

Het kan een tijd duren voordat er een diagnose gesteld wordt. Uit onderzoek van de NCV blijkt dat daar gemiddeld zeven jaar overheen gaat. De vereniging dringt er bij minister Schippers van Volksgezondheid op aan om te zorgen dat coeliakie eerder wordt ontdekt.

Gluten, een eiwit in onder andere tarwe, rogge en spelt tasten de dunne darm van mensen met glutenintolerantie aan. Dat leidt tot schade aan de darm maar zorgt ook voor andere klachten zoals buikpijn, hoofdpijn, aanhoudende vermoeidheid en problemen met de stoelgang. Als daar niet iets aan gedaan wordt, kan dit leiden tot andere gezondheidsproblemen als bloedarmoede, botontkalking en diabetes type 1.

Om meer bekendheid te geven start de NCV donderdag met de campagne Heb ik Coeliakie? De vereniging vraagt om extra aandacht voor de ziekte zodat patiënten sneller de juiste diagnose krijgen. "Coeliakie is in de meeste gevallen makkelijk te diagnosticeren, maar dan moeten artsen wel denken aan de mogelijkheid dat klachten veroorzaakt worden door coeliakie", aldus hoogleraar maag-, darm- en leverziekten aan het VUmc in Amsterdam Gerd Bouma tegen nu.nl.

 

Bron(nen):