Verbrand je calorieën wanneer je een scheet laat?

Getty Images

Goede vraag! In deze rubriek gaat Gezondheidsnet op zoek naar het antwoord op knagende vragen. Deze keer: verbrand je calorieën wanneer je een scheet laat?

Het is een bericht dat regelmatig op facebook en andere social media circuleert: dat je met één scheet 67 calorieën zou verbranden. Met 52 winden per dag zou je zelfs een pond vet verbranden. Helaas is dit niet waar, het is een zogenoemde hoax oftewel een verzonnen bericht.

Je laat zo’n 10-25 windjes per dag om gassen uit je darmen vrij te laten. Extreme winderigheid heet flatulentie. Meestal heb je het niet eens in de gaten wanneer je een scheet laat. Als je er goed over nadenkt, kan het dan ook haast niet dat je met winden laten calorieën verbrandt. Tijdens het laten van een wind ontspannen je spieren zich immers en zijn het de (gassen in de) darmen die het zware werk verrichten. De enige manier om winden te laten én calorieën te verbranden, is door je tegelijkertijd enorm in te spannen, bijvoorbeeld door push-ups te doen of te planken.

Overigens is het wel bewezen dat het inhouden van winden slecht voor de gezondheid is. Dus ook al word je er niet slanker van, inhouden is niet slim.

Heb jij een goede vraag? Stuur ons een mail.

Auteur 
  • Franca van Dalen