vrijdag, 22 januari 2021

'Virussen spelen ook rol bij darmziekten'

Inflammatoire darmziekten (IBD) als Crohn en colitis ulcerosa worden vaak in verband gebracht met een diversiteit aan bacteriën in de darm. Een nieuw onderzoek verbindt deze aandoeningen echter ook aan een diversiteit aan virussen.

Onderzoekers van de Washington University in St. Louis vonden dat patiënten met IBD een grotere variëteit aan virussen had in een spijsverteringssysteem dan gezonde volwassenen. Dit suggereert dat naast bacteriën ook virussen een rol spelen bij deze aandoeningen. De resultaten van het onderzoek verschenen in het tijdschrift Cell.

Viroom

Voor wetenschappers wordt de rol van de microbioom - de bacteriën in en op het lichaam, en de genen van de bacteriën - bij ziekten steeds belangrijker. Veranderingen in de microbioom worden bijvoorbeeld in verband gebracht met obesitas, diabetes, metabool syndroom en IBD. Dit nieuwe onderzoek laat voor het eerst ook een verband zien tussen ziekten en veranderingen in het viroom; de virussen in het menselijk lichaam en hun genen.

Volgens de onderzoekers wijzen de resultaten van deze studie erop dat virussen een nog niet erkende rol spelen bij obesitas, diabetes en de twee meest voorkomende IBD: de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Volgens senioronderzoeker Herbert W. Virgin zouden wetenschappers net zoveel aandacht moeten hebben voor het viroom als voor het microbioom.

Vervolg

"Dit is het topje van de ijsberg", aldus Virgin. "Een significant deel van het virale DNA dat we ontdekten bij deze patiënten is onbekend voor ons. Het komt van nieuwe virussen waar we nog niet veel van weten. We hebben veel werk te doen waaronder het bestuderen van het genetische materiaal van deze virussen en onderzoeken wat de interactie is met de darm en darmbacteriën. Pas dan kunnen we eventueel bepalen of veranderingen in het viroom de aandoeningen veroorzaken of dat de veranderingen juist ontstaan als gevolg van de ziekten."

Onderzoek

Samen met zijn collega's bestudeerde Virgin drie groepen patiënten met de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa in Chicago, Boston en het Verenigd Koninkrijk. In elke groep vergeleken ze het virale DNA uit de ontlasting van patiënten met dat van gezonde proefpersonen uit hetzelfde gebied. Bij de patiënten vonden de onderzoekers een veel grotere diversiteit, vooral in de vorm van bacteriofagen. Dit zijn virussen die bacteriën infecteren.

Virgin denkt dat meer inzicht in zowel de microbioom als het viroom uiteindelijk kan leiden tot meer begrip en betere behandelmogelijkheden voor IBD.
 

Bron(nen):