Wat is schadelijk voor je lever?

Tips voor een gezonde lever

Getty Images

Alles wat je eet en inneemt, is van invloed op je spijsvertering. Een belangrijk onderdeel van de spijsvertering is de lever. Een orgaan waar je zuinig op moet zijn. Dat alcohol schadelijk is voor je lever, is bij de meeste mensen wel bekend. Maar wist je dat er nog veel meer dingen schadelijk zijn voor de lever?

Overgewicht

Zo speelt overgewicht een belangrijke rol als veroorzaker van leververvetting. Onderzoekers van het Eramus MC hebben aangetoond dat overgewicht zelfs een belangrijkere factor is bij vervetting van de lever dan alcohol. Deze schade hoeft overigens niet blijvend te zijn. "Afvallen en meer bewegen biedt hoop voor mensen met deze aandoening. Dan is de lever binnen een mum van tijd weer normaal. Als er al ernstige littekens zijn ontstaan als gevolg van de vette lever lukt dat helaas niet meer. De schade is dan blijvend", aldus de onderzoekers.

Suiker

Ook een te veel aan suiker, en dan vooral geraffineerde suiker, kan schadelijk zijn voor de lever. De geraffineerde suiker die het meest gegeten wordt, is sucrose of sacharose, een molecuul dat voor de helft uit fructose en voor de helft uit glucose bestaat. De lever is het enige orgaan dat fructose kan verwerken. Hoe meer fructose je lever moet verwerken, hoe meer vet zich opstapelt in de lever en buikorganen. Er zijn wetenschappelijke studies die aantonen dat suiker net zo schadelijk is alcohol.

Vitamine A

Het komt bijna niet voor, maar een teveel aan vitamine A kan vergiftiging veroorzaken. Het zit in dierlijke producten als vlees en vleeswaren, zuivelproducten, vis en eidooiers. Ook wordt het vaak toegevoegd aan margarine, halvarine en bak- en braadproducten. Pas ook op met hooggedoseerde voedingssupplementen waar vitamine A in zit. Het advies voor volwassenen is maximaal 3000 microgram per dag.

Medicijnen

De lever heeft bij de verwerking van geneesmiddelen een belangrijke functie. Het orgaan wordt niet voor niets 'de chemische fabriek' van het lichaam genoemd. Er vinden veel chemische processen plaats en er worden tal van stoffen in de lever verwerkt of afgebroken. Sommige medicijnen kunnen een leverbeschadiging veroorzaken. Zo kan bepaalde antidepressiva de lever beschadigen. Soms zelfs al na slechts een paar dagen innemen. Dit komt echter zelden voor. Andere factoren zijn daarbij ook van invloed, zoals bijvoorbeeld leeftijd en of er ook al andere medicijnen worden gebruikt.

Frisdrank

Verschillende wetenschappelijke onderzoeken hebben uitgewezen dat het dagelijks frisdrank drinken de kans op leververvetting verhoogt. Wetenschappers van de universiteit van Boston ontdekten dat mensen die dagelijks frisdrank drinken vaker leden aan een niet-alcoholische vervette lever, ofwel NAFLD (Non Alcoholic Fatty Liver Disease). Niet alleen de suiker in de frisdrank bleek een boosdoener, want dezelfde resultaten werden gevonden voor fruitsap en light-frisdrank.

Auteur 
Bron 
  • Voedingscentrum
  • WebMD
  • Maag Lever Darm Stichting