Nederlandse roker is zich van geen kwaad bewust

Getty Images

Nederlandse rokers maken zich nauwelijks zorgen over de gevaren van roken en meeroken. Nederland telt het laagste percentage rokers dat vaak nadenkt over de schade van roken voor henzelf of voor anderen. Dit blijkt uit een onderzoek dat op 12 september 2015 in Maastricht wordt gepresenteerd tijdens een congres over tabaksverslaving.

In het International Tobacco Control Project zijn de resultaten van het rookbeleid vergeleken. In vergelijking tot vijftien andere onderzochte landen telt ons land het laagste percentage rokers dat vaak nadenkt over de schade van roken voor henzelf (22 procent) of voor anderen (9 procent). Ook beseffen relatief weinig Nederlandse rokers dat hartaandoeningen, beroertes en longkanker veroorzaakt kunnen worden door roken en dat hartaandoeningen bij niet-rokers kunnen worden veroorzaakt door meeroken.

Verontrustend

Nederland kan en moet veel meer doen dan de huidige aanpak, zo luidt het oordeel van de onderzoekers. Op sommige onderdelen is sprake van vooruitgang, maar er is nog veel winst te boeken. Zo staan rokende Nederlanders in vergelijking met rokers in andere landen minder afwijzend tegenover roken. Slechts 21 procent van de rokers denkt er negatief over, de één na laagste score van dertien vergelijkbare landen.

Ook de geringe kennis van de gevaren van roken en meeroken noemen de onderzoekers verontrustend. In elk ander onderzocht land was het risicobesef groter. De onderzoekers zien hierin een rechtstreeks gevolg van bezuinigen op voorlichtingscampagnes. Zij roepen de Nederlandse overheid daarom op structureel en stevig te investeren in voorlichting.
 

Auteur 
  • Jolanda Niemantsverdriet
Bron 
  • Maastricht UMC+