6 mythes over de vagina

De Lonely Planet van het vrouwenlijf: Het wonder daaronder

Getty Images

In Het wonder daaronder lees je alles wat je altijd al over de vagina wilde weten, maar nooit hebt gevraagd. Dankzij dit boek heeft de clitoris geen geheimen meer voor je, snap je hoe hormonen de menstruatie regelen en krijg je antwoord op de vraag of er inderdaad een vaginaal orgasme bestaat. We mogen zes mythes over de vagina die in dit boek aan bod komen met je delen.

1. Je onderlichaam zou geurloos moeten zijn

Veel vrouwen maken zich zorgen of hun onderlijf wel 'normaal' ruikt. Ze zijn bang dat anderen hun geslachtsdeel kunnen ruiken. Een gezond onderlijf ruikt. Zo is het nu eenmaal. Verse witte vloed heeft vanwege het melkzuur een mild zurige geur en smaak.

In onze liezen en vulva zitten veel zweetklieren. Door een nauwsluitende broek, een synthetisch slipje en over elkaar geslagen benen krijgen we het warm tussen onze benen. En natuurlijk ga je daar in de loop van de dag van zweten. De combinatie van een hele dag vaginale afscheiding, zweet en urineresten levert geur op. Zo ontstaat wat wij de 'discopoes' noemen, de karakteristieke geur van ons onderlijf na een lange nacht op de dansvloer of een uur in de sportschool. Het ruikt niet echt vies, maar wel intens.

2. Alleen mannen hebben zwellichamen in hun geslachtsdeel

Dat een penis zwellichamen bevat die ervoor zorgen dat het mannelijk geslachtsdeel stijf kan worden, wist je ongetwijfeld al. Maar ook vrouwen hebben zwellichamen.

Als we een röntgenbril zouden opzetten, zouden we zien dat alles wat tot de clitoris behoort, de vorm van een omgekeerde Y heeft. De clitoriskap is het enige zichtbare deel. Dan volgt er een schacht die als een boemerang je lichaam in loopt, waarna de schacht zich opdeelt in twee pootjes die aan weerszijden van je onderlijf rusten. In elk pootje zit een zwellichaam en binnen deze pootjes zitten er nog twee. Bij opwinding vullen ze zich met bloed.

3. Van je schaamhaar scheren krijg je meer beharing

Hoeveel lichaamshaar je krijgt en wanneer, wordt bepaald door erfelijke aanleg en hormonen. Bij je geboorte zijn alle haarzakjes voor de rest van je leven al in je huid aanwezig, zo rond de 5 miljoen. Ook al voelt het wel zo, toch krijg je in je puberteit niet meer haar: het enige wat anders wordt is dat die lieve donshaartjes geleidelijk aan in ‘volwassen’ haren veranderen. Dat veel meisjes denken dat scheren tot meer haargroei leidt, komt doordat je vaak begint je te scheren als de haargroei nog aan het veranderen is.

Soms lijkt het ook alsof de haren dikker en stugger worden en sneller groeien na het scheren. Ook dat is niet zo. Normaal haar wordt gaandeweg steeds dunner en voelt daardoor zacht aan. Als we ons scheren, verwijderen we het op het dikste punt - aan het huidoppervlak. Als het dan weer gaat groeien, is het puntje dus heel even dikker.

4. Afscheiding is een teken van gebrekkige hygiëne

Gezonde meisjes die in de puberteit zijn gekomen, hebben witte vloed in hun slipje, elke dag. Vanaf het moment dat je lichaam het hormoon oestrogeen gaat produceren, begint de puberteit en dan zal deze vloeistof continu uit je vagina sijpelen. Een deel van deze vloeistof komt uit klieren in de baarmoederhals. In de schede zelf zitten geen klieren, maar veel vloeistof trekt door de schedewand heen en mengt zich met vloeistof uit de baarmoederhals en uit klieren in de schedeopening.

Normaal produceert je lichaam per dag tussen een halve en een hele theelepel afscheiding, maar dit verschilt van vrouw tot vrouw en in de loop van de cyclus. Vaginale afscheiding is niet alleen normaal, het is een must, want het zorgt ervoor dat je vagina zichzelf schoonhoudt en ongewenste bezoekers als schimmels en bacteriën wegspoelt.

Leestip: vaginale afscheiding, wat zeggen geur en kleur?

5. Een arts kan controleren of een meisje nog maagd is

Controleren of een vrouw nog maagd is wil eigenlijk zeggen dat je aan iemands onderlijf zou kunnen zien of ze seks heeft gehad of niet. Aan het hymen valt niet te zien of een meisje al dan niet seks heeft gehad. Het hymen is een ringvormige slijmvliesplooi die als een krans tegen de schedewand ligt. Traditioneel wordt die het maagdenvlies genoemd, maar die term is zo misleidend dat je hem beter niet kunt gebruiken.

Er bestaat geen apart hymen voor vrouwen die nog maagd zijn. Evenmin hebben vrouwen die al wel seks hebben gehad een ander soort hymen. Het hymen kent, net als andere lichaamsdelen, een enorme individuele variatie. Nogmaals: controleren of iemand nog maagd is, is onmogelijk.

6. De clitoris is een totaal ander orgaan dan de penis

De belangrijkste bron van vrouwelijk genot, de clitoris, is een goed bewaard geheim, in tegenstelling tot de penis, die in opgewonden staat op z’n zachtst gezegd nogal opvalt. Daarom verbaast het je misschien als je hoort dat de clitoris en de penis twee versies van hetzelfde orgaan zijn.

Tot ongeveer week 12 in het embryostadium hebben jongetjes en meisjes precies hetzelfde onderlichaam met een soort minipenis (of gigaclitoris!), de genitale tuberkel geheten, dat kan uitgroeien tot zowel een mannelijk als een vrouwelijk geslachtsorgaan. Omdat de penis en de clitoris zich vanuit dezelfde basisstructuur ontwikkelen, lijken de vorm en de functie van de twee organen heel veel op elkaar.

De peniskop, oftewel de eikel, is eigenlijk hetzelfde als de clitorisknop, en daarom hebben ze beide dezelfde naam: glans. De glans is het gevoeligste puntje van zowel de man als de vrouw.

Het wonder daaronder van de twee jonge artsen in opleiding Nina Brochmann en Ellen Stokken Dahl vertelt je alles wat je altijd al over de vagina hebt willen weten, maar (nog) nooit hebt durven vragen. Een vrolijk en informatief boek over de vrouwelijke anatomie, de G-spot, PMS, hygiëne en nog veel meer. Deze Noorse bestseller zou elke vrouw moeten lezen.