vrijdag, 22 januari 2021

80 procent vrouwen heeft vaginale klachten

Vier op de vijf vrouwen hebben wel eens last van vaginale klachten zoals jeuk, irritatie of afwijkende afscheiding. Daarbij heeft ruim 60 procent van de vrouwen wel eens een vaginale schimmelinfectie gehad.

Een vaginale schimmelinfectie heeft een behoorlijke impact op vrouwen: ruim de helft voelt zich vies als ze last heeft van een infectie. Ongeveer een zelfde aantal voelt zich niet zichzelf, chagrijnig of onaantrekkelijk. Dat blijkt uit een enquête gehouden onder 981 bezoekers van GezondheidsNet.nl. Het online onderzoek is uitgevoerd in samenwerking met Canesten Gyno van Bayer.

Klachten
De meeste voorkomende vaginale klacht is jeuk. Ruim 70 procent van de ondervraagde vrouwen heeft hier wel eens last van. Ook irritatie, branderigheid en overmatige afscheiding komen veel voor. Net als droogheid en pijn bij het vrijen.

Uit de enquête blijkt dat bijna twee derde van de Nederlandse vrouwen een vaginale schimmelinfectie heeft gehad. De meesten van hen zijn met de infectie naar de huisarts gegaan en hebben een geneesmiddel op voorschrift gekocht. 9 procent van de vrouwen wacht af en 11 procent koopt een receptvrij geneesmiddel bij apotheek of drogist.

Herkennen
Over het algemeen weten de ondervraagde vrouwen goed waaraan ze een vaginale schimmelinfectie kunnen herkennen: witte brokkelige afscheiding, jeuk, een branderig/pijnlijk gevoel en rode of gezwollen schaamlippen en vagina. Onterecht denkt 55 procent echter dat je bij een vaginale schimmelinfectie last hebt van geurende afscheiding.

De oorzaken van een vaginale schimmelinfectie zijn wel bekend: hormonale schommelingen (zoals tijdens zwangerschap, menstruatie, overgang) en medicijngebruik worden het vaakst genoemd. Toch denkt een derde van de vrouwen dat het een seksueel overdraagbare aandoening is. Dit is niet het geval.

Voorkomen
Gelukkig weten veel vrouwen dat je ook dingen kunt doen om een vaginale schimmelinfectie te voorkomen. Ze gebruiken bijvoorbeeld geen zeep, dragen katoenen ondergoed, wassen de vagina met lauw water, vermijden strakke kleding en gebruiken geen inlegkruisjes. Deze laatste is opvallend; 63 procent van de vrouwen gaf namelijk toch aan regelmatig een inlegkruisje te dragen.

Bron(nen):