dinsdag, 13 april 2021

Gen ontdekt dat rol speelt bij oorzaak vaginale schimmelinfecties

Veel vrouwen hebben last van terugkerende vaginale schimmelinfecties. Onderzoekers van het Radboudumc ontdekten dat mutaties in een bepaald gen hier een belangrijke rol in spelen. Deze mutaties verstoren de afweerreactie, melden de onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Science Translational Medicine.

Bijna alle vrouwen krijgen weleens te maken met een vaginale schimmelinfectie, die wordt veroorzaakt door de schimmel Candida albicans. Bij drie tot acht procent van de vrouwen komen deze infecties regelmatig terug, gemiddeld drie keer per jaar.

De infecties zijn goed te behandelen, maar er is tot nu toe geen definitieve oplossing gevonden voor dit terugkerende probleem. Daarnaast is het onduidelijk waarom sommige vrouwen gevoeliger zijn voor deze infecties dan andere vrouwen.

Gen SIGLEC15

Het is mogelijk dat sommige vrouwen een genetische aanleg hebben voor het krijgen van schimmelinfecties. Onderzoekers van het Radboudumc hebben daarom het genetische profiel van 155 vrouwen met en 172 vrouwen zonder vatbaarheid voor Candida-infecties onderzocht. Zij ontdekten dat het gen SIGLEC15 een belangrijke rol speelt. "Dit gen is niet zo heel bekend, dus er is nog relatief weinig onderzoek naar gedaan", vertelt Martin Jaeger, een van de onderzoekers.

Het SIGLEC15-gen is actief in diverse afweercellen. Het zorgt voor de aanmaak van zogenaamde lectine-eiwitten die zich kunnen binden aan suikermoleculen, waarvan sommige aan de buitenkant van schimmelcellen zitten. Zodra het lectine aan de schimmel geplakt zit, kan het afweersysteem de schimmel herkennen en opruimen. Jaeger: "Door een defect in het SIGLEC15-gen, herkennen de afweercellen de schimmel niet en kan deze blijven groeien. Hierdoor komen er weer meer afweercellen, maar omdat deze de schimmel nog steeds niet herkennen, blijven er schimmels komen. En zo gaat het door. De klachten worden uiteindelijk niet veroorzaakt door een tekort aan afweerstoffen, maar juist door een overschot."

Oorzaak schimmelinfecties

De vondst van het SIGLEC15-gen geeft meer informatie over de oorzaak van schimmelinfecties. Jaeger: "Er zijn waarschijnlijk meerdere genen betrokken bij terugkerende vaginale schimmelinfecties. Het is ook niet zo dat iedereen met deze SIGLEC15-genmutatie automatisch infecties krijgt. Er spelen veel factoren een rol, maar we hebben nu wel een belangrijke factor gevonden die een rol speelt bij de herkenning van de Candida schimmel."

Behandeling

Voor de behandeling van vaginale schimmelinfecties blijft het belangrijk om de overreactie van het immuunsysteem te remmen, maar volgens Jaeger wordt het lastig om de kwaal definitief te verhelpen. "Omdat het dus een genetische component heeft. Die is niet zo makkelijk weg te nemen helaas."

Bron(nen):