maandag, 23 mei 2022

Vagina vaak verwaarloosd

Vrouwen met huidproblemen aan de vulva durven uit schaamte vaak niet naar de huisarts. En als ze daar wel terecht komen, worden ze afgescheept met een middeltje tegen vaginale schimmelinfectie. Nederlandse vrouwen zouden assertiever moeten worden. Dit vindt dermatoloog/gynaecoloog Wim van der Meijden, die werkt op een van de weinige vulvapoli's in Nederland.
Vrouwen van tegenwoordig zijn wel mondig, maar schromen toch terug als het gaat om jeuk en irritatie van de vulva. Vulva is de medische term voor de huid rondom de vagina. De oudere generatie onderneemt nog minder vaak actie. Zij lopen vaak al jaren lang rond met de klachten, laat van der Meijden in het AD weten. Omdat er vaak geen seks meer mogelijk is, hebben de problemen grote impact op het leven van de vrouw en haar partner. 
 
Onbegrijpelijk vindt van der Meijden dat de medische wereld zo slecht inspringt deze vrouwenproblemen. De dermatoloog heeft te weinig inzicht in huidproblemen in dit gebied. De gynaecoloog doet alleen inwendig onderzoek. En de huisarts schrijft vaak een middeltje voor tegen vaginale schimmelinfectie terwijl dit bijna niet meer voorkomt na de overgang en dus in de meeste gevallen niet helpt. 
 
Volgens van der Meijden moeten vrouwen meer 'mekkeren'. Ze moeten eisen dat ze deskundig onderzocht worden. Zijn vulvapoli in het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam wordt ondertussen goed bezocht. De wachttijd bedraagt ongeveer drie maanden. 
Bron(nen):