Chloride, mineraal in keukenzout

Houdt je vochtbalans op peil

Getty Images

Naast vitamines heeft je lichaam ook mineralen nodig. Een van die mineralen is chloride. Wat is het en kun je een tekort oplopen?

Samen met de mineralen natrium en kalium heb je chloride nodig voor een goede vochtbalans in het lichaam. Daarnaast is het een onderdeel van maagzuur.

Zelden te kort

Chloride zit in keukenzout (natriumchloride). Keukenzout gebruik je bij het koken en fabrikanten voegen het aan allerlei producten toe om hun smaak te versterken. Zout zit bijna overal in en dus bevatten bijna alle voedingsmiddelen ook chloride. Zelfs als je zoutarm eet, krijg je automatisch genoeg chloride binnen. Een tekort aan chloride komt dus zelden voor.

Let op zout

Het is niet bekend wat de verschijnselen zijn van een teveel aan chloride. Toch is het belangrijk om te letten op je zoutinname. Gebruik je te veel keukenzout, dan kan je lichaam vocht gaan vasthouden. Dat heet oedeem en kan leiden tot een te hoge bloeddruk. Bovendien verhoogt veel zout eten het risico op hart- en vaatziekten, nierziekten, maagkanker en botontkalking.

De Gezondheidsraad adviseert dagelijks maximaal 6 gram zout te eten. De meeste Nederlanders krijgen een stuk meer zout binnen: volwassen mannen eten gemiddeld 9,9 gram zout per dag en vrouwen 7,5 gram per dag.

Adequate inneming

Voor chloride is er geen aanbevolen dagelijkse hoeveelheid bekend. Er is wel een zogenaamde adequate inneming vastgesteld. Dat is een schatting van de laagste hoeveelheid voedingsstoffen die voor bijna iedereen voldoende is. De adequate inneming voor chloride is afgeleid van de adequate inname voor natrium. Ter informatie vind je hieronder de hoeveelheden, maar omdat bijna overal zout in zit, hoef je eigenlijk niet op te letten of je wel voldoende chloride binnenkrijgt.  

Leeftijd Adequate inneming (gram per dag)
1 - 3 jaar 1,5
4 - 8 jaar 1,9
9 - 50 jaar 2,3
51 - 70 jaar 2,0
ouder dan 70 jaar 1,8

 

Bron 
  • Voedingscentrum
  • Vitamine Informatie Bureau