zaterdag, 4 april 2020

EFSA verhoogt vitamine D-advies

BAARN - De Europese voedselautoriteit (EFSA) verhoogt de aanvaardbare bovengrens voor dagelijkse vitamine D- inname (UL) voor volwassenen en kinderen. In opdracht van de Europese Commissie evalueerde de voedselautoriteit de ULs voor vitamine D.

De EFSA adviseert een verhoging voor volwassenen van 50 microgram naar 100 microgram, zo meldt Voeding Nu. Voor kinderen tussen 1 en 10 verhoogt de voedselveiligheidsinstantie de geadviseerde maximumhoeveelheid van 25 microgram naar 50 microgram per dag. Het gaat hier om de totale vitamine D-inname inclusief voeding.

Onderzoek veiligheid
Uit data over vitamine D-inname in veertien EU-lidstaten blijkt dat deze nog beneden de aangepaste ULs liggen voor alle leeftijdscategorieën. De Europese Commissie vroeg EFSA onderzoek te doen naar de veiligheid van het vitamine D-gebruik.

Maximale inname
Aan de hand van studies concludeerde EFSA dat een dagelijkse dosis van 250 microgram vitamine D per dag niet schadelijk is voor volwassenen.  Met het meenemen van eventuele onzekerheden in de onderzoeken kwam de voedselautoriteit op een maximale dagelijkse inname vitamine D van 100 microgram.

Jongeren tussen de 11-17 adviseert EFSA dezelfde UL (100 microgram) voor vitamine D als volwassen. Omdat deze groep nog volop in de groei is, verwacht de Europese voedselautoriteit hier geen problemen mee. Jonge kinderen krijgen een lagere inname-advies: 50 microgram per dag.

De maximum dagelijkse inname staat overigens niet gelijk aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid, ook wel ADH genoemd.

Bron(nen):