woensdag, 18 mei 2022

Helft van de veganisten heeft vitamine B12-tekort

Bijna de helft van de veganisten heeft een vitamine B12-tekort en naar verwachting een groter risico op het ontwikkelen van klinische symptomen die hieraan gerelateerd zijn. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Maastricht.

Vitamine B12 is alleen aanwezig in dierlijke producten. Onderzoekers Jeanine Genkinger en Anita Koushik concluderen dan ook dat personen die een vegetarisch of veganistisch dieet volgen, mogelijk een grotere kans hebben op het ontwikkelen van vitamine B12-tekort, maar ook andere voedingstekorten. ‘We hebben aangetoond dat B12-waardes het hoogste waren bij vleeseters, gemiddeld bij vegetariërs en laag bij veganisten,’ aldus de onderzoekers.

Voedingssupplementen

Bijna de helft van de veganisten die meededen aan het onderzoek hebben ook daadwerkelijk een tekort. Zij lopen naar verwachting een groter risico op het ontwikkelen van klinische symptomen die gerelateerd zijn hieraan. ‘Gebaseerd op deze bevindingen zouden zowel vegetariërs als veganisten ervoor moeten zorgen dat zij voldoende vitamine B12 uit verrijkte voeding en/of voedingssupplementen halen.’