woensdag, 29 juni 2022

In welk supplement zit vitamine D en magnesium?

Ik ben een vrouw van 75 jaar en slik zoals wordt aanbevolen vanwege mijn leeftijd extra vitamine D. Nu ben ik bang voor een eventueel magnesiumtekort. Bestaan er preparaten waarin vitamine D samen met magnesium en calcium in de juiste verhoudingen zijn opgenomen zodat ik me geen zorgen hoef te maken over tekorten?
Mary

Suzan Tuinier, voedingsdeskundige

Het is erg goed dat je extra vitamine D slikt. Dat heb je namelijk altijd nodig naast de dagelijkse voeding. De Gezondheidsraad adviseert vrouwen van 50 jaar en ouder om extra vitamine D in te nemen.

In veel voedingsmiddelen komt magnesium voor, het is dus maar de vraag of er sprake is van een tekort. De opname van magenesium wordt, net als bij andere mineralen, beinvloed door verschillende factoren. Het hangt er erg vanaf wat je op dat moment hebt gegeten. Voedingsvezel vermindert bijvoorbeeld de opname van magnesium. Voedingsvezel en fosfor komen voor in fruit, groenten en granen.

De opname van magnesium wordt ook beïnvloed door de hoeveelheid eiwit in de darmen. Is het nodig om hier rekening mee te houden? Nee, want de wisselwerkingen die er zijn kunnen vaak tegen elkaar worden weggestreept. Sommige stoffen remmen de opname van magnesium en andere bevorderen de opname juist. Het is daarom vooral belangrijk om gezond en gevarieerd te eten en extra vitamine D te nemen.

Een optimale samenstelling in een supplement (als die er al is) zegt dus niet alles, als het niet opgenomen wordt, heb je er niets aan. Bij twijfel kun je altijd vragen of de huisarts de bloedwaarde kan bepalen om te kijken of er sprake is van een tekort.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Suzan Tuinier is voedingsdeskundige en coördinator van het Vitamine Informatie Bureau. Ze heeft ervaring als voedingsvoorlichter en onderzoeker. Je kunt bij Suzan terecht met vragen over vitamines en mineralen.