Insecten duurzame bron van omega-3

Getty Images

Insectenolie kan een interessante nieuwe bron worden voor omega-3-vetzuren. Insecten maken dit vetzuur namelijk zelf aan en kunnen bovendien leven op plantaardig afval. Dat blijkt uit onderzoek aan de Wageningen University.

Insecten worden al gebruikt als bron van eiwit voor mens en dier. In hetzelfde proces waarin je eiwitten extraheert, haal je er echter ook olie uit. Die olie wordt nu weggegooid. En dat is zonde, bewijst onderzoeker Daylan Tzompa Sosa.

Vetzuren

Voor haar promotie onderzocht Tzompa Sosa vetten in melk. Uit nieuwsgierigheid liet ze een keer vergelijkbare analyses los op de olie die een collega in het lab overhad na eiwitextractie uit insecten. "Die olie blijkt veel vetzuren te bevatten, zowel verzadigde als onverzadigde."

Tzompa Sosa toonde daarnaast aan dat de olie op een milieuvriendelijke manier te winnen is. In vergelijking met andere processen levert het dan ook het hoogste rendement en de beste kwaliteit op. De Wageningse onderzoekerster haalde onder meer olie uit meelwormen, keverlarven, krekels, kakkerlakken, sprinkhanen en soldatenvliegen. "Dat ruikt ook allemaal anders, de een lekkerder dan de ander."

Vis

De industrie heeft belangstelling voor duurzame vetzuren, waaronder laurinezuur en omega-3. Van laurinezuur (dat bijvoorbeeld ook in kokosolie zit) zijn bacteriedodende en virusvernietigende eigenschappen bekend. Voor omega-3 is vis nu de bron. Het wordt toegevoegd aan voer voor katten en kweekzalm, aan levensmiddelen en in capsules gestopt.

"Katten gaan dood aan een volledig plantaardig dieet zonder dit soort toevoegingen. Daarom eten ze in het wild vlees. Kweekzalm zou anders andere wild gevangen visjes of vismeel krijgen." Ook mensen moeten een bepaalde hoeveelheid vetzuren binnenkrijgen. Verder ligt door de samenstelling van insectenolie gebruik in bijvoorbeeld cosmetica voor de hand.

Eigenschappen

Voor het onderzoek naar teelt, dieet en verwerking van insecten voor olie werken de Wageningse vetonderzoekers samen met entomologen en biobased experts van Wageningen UR. Momenteel loopt onderzoek naar de verschillende fracties die in olie zitten en hun eigenschappen, omdat ze op verschillen in het moment waarop ze vloeibaar en vast zijn. Ook volgt nog een risicoanalyse van gebruik van insectenolie voor mens en dier.

Bron 
  • Wageningen University