zaterdag, 2 juli 2022

Kan een teveel aan vitamine B6 kwaad?

Ik heb mijn bloeduitslag opgehaald en zie een vitamine B6-waarde van 226. Hoe kan dit zo hoog zijn en kan dit kwaad?
Jet

Suzan Tuinier, voedingsdeskundige

Vitamine B6 (pyridoxine) speelt een rol bij de energievoorziening, is belangrijk voor de weerstand en zorgt voor een goede werking van het zenuwstelsel.

Bij het Vitamine Informatie Bureau krijgen we vaker vragen over een teveel aan vitamine B6. De situatie is nogal ingewikkeld. Niet iedereen met een hoge vitamine B6-waarde in het bloed heeft klachten, terwijl de B6-waarden van mensen die symptomen rapporteren niet altijd sterk verhoogd zijn.

Het zou kunnen dat het gelijktijdig gebruik van vitamine B6 met meerdere medicijnen de oorzaak is van de hoge waarde. Ook zou het kunnen dat een hoge inname van vitamine B6 een bestaand tekort aan vitamine B12 versterkt.

Een eenduidige verklaring is er op dit moment niet. Daarom is het lastig om te bepalen in hoeverre klachten daadwerkelijk te maken hebben met het langdurig gebruik van supplementen met vitamine B6.

Vermijd voedingssupplementen

Wat moet je doen als je een hoge vitamine B6-waarde hebt? Het is niet nodig om rekening te houden met basisvoedingsmiddelen, blijf gezond eten. Het beste kun je wel stoppen met het nemen van supplementen en producten waaraan vitamine B6 is toegevoegd, zoals energiedrankjes en sommige drankjes.

Mensen die geen verhoogde B6-waarde hebben, hoeven zich geen zorgen te maken over vitamine B6. Het is immers een belangrijke vitamine. De veilige bovengrens is 25 mg, je doet er verstandig aan om niet meer dan die hoeveelheid te nemen in de vorm van een supplement.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Suzan Tuinier is voedingsdeskundige en coƶrdinator van het Vitamine Informatie Bureau. Ze heeft ervaring als voedingsvoorlichter en onderzoeker. Je kunt bij Suzan terecht met vragen over vitamines en mineralen.