zondag, 19 september 2021

Kankerpatiënt kan baat hebben bij visolie

Patiënten met kanker vallen vaak onbedoeld af, waardoor ze zich zwakker voelen en een hoger risico op complicaties hebben. Visolie kan dan uitkomst bieden.

In een literatuurstudie heeft diëtist en onderzoeker Barbara van der Meij van het VU Medisch Centrum uitgezocht wat de effecten zijn van voeding met extra omega-3 vetzuren uit visolie bij patiënten met kanker. Zij keek daarbij naar gewichtsverlies, kwaliteit van leven, complicaties en overlijden. Uit de literatuur blijkt dat extra omega-3 vetzuren positieve effecten hebben op lichaamskracht en kwaliteit van leven, maar geen effect hebben op gewichtsverlies en overlijden.

Gewichtsverloop
Van der Meij bestudeerde ook  het gewichtsverloop van 51 patiënten met longkanker. In haar proefschrift laat zij zien dat een groot deel van de patiënten met kanker op het tijdstip van de diagnose al waren afgevallen. Tijdens de behandeling namen gewicht en de spiermassa verder af. De gewichtsafname ging gepaard met een slechtere kwaliteit van leven en een kortere levensduur, opvallend genoeg ook bij patiënten met overgewicht. Mogelijk is afvallen bij kanker dus ook slecht voor mensen die eigenlijk te dik zijn.

Chemoradiotherapie
De wetenschapper keek tot slot naar het effect van omega-3 vetzuren uit visolie bij patiënten met longkanker tijdens chemoradiotherapie. De twintig patiënten die drinkvoeding met omega-3 vetzuren gebruikten, hadden minder gewichtsverlies en minder verlies van spiermassa dan de twintig patiënten die een placebo-drinkvoeding kregen. Aan het einde van de chemoradiotherapie waren de patiënten die drinkvoeding met omega-3 vetzuren kregen, actiever en rapporteerden ze een betere kwaliteit van leven.

Volgens Van der Meij is een groot vervolgonderzoek noodzakelijk om uit te zoeken hoe visolie een positieve bijdrage levert aan de conditie en kwaliteit van leven bij patiënten met kanker.

Bron(nen):