zondag, 19 september 2021

Magnesiumtekort vergroot kans op hartziekte

Mensen die te weinig magnesium binnenkrijgen via hun voeding hebben een grotere kans op het krijgen van een hartziekte. Dat blijkt uit een studie van het Universitair Medisch Centrum in Groningen (UMCG).

De onderzoekers deden hun bevindingen op basis van de 24-uurs urine van ruim 7500 deelnemers uit de langlopende PREVEND-studie. De deelnemers werden meer dan tien jaar gevolgd.

Magnesium is een mineraal dat nodig is voor een goede spierfunctie en een normaal hartritme. Eerdere studies op basis van voedingsvragenlijsten en metingen in het bloed vonden tegenstrijdige resultaten over de samenhang tussen magnesium en hart- en vaatziekten.

Hartinfarct
De hoeveelheid magnesium in 24-uurs urine is een directe maat voor de hoeveelheid magnesium die via de voeding in het lichaam is opgenomen, en is daarom nauwkeuriger dan voedingsvragenlijsten. Op basis hiervan tonen de onderzoekers aan dat magnesium een onafhankelijke risicofactor is voor het ontstaan van hartziekte, bijvoorbeeld een hartinfarct.

Het effect van de lage inname van magnesium op hartziekte vonden de onderzoekers bij mannen en vrouwen in alle leeftijdsgroepen. Factoren als roken, (over)gewicht, alcoholconsumptie, suikerziekte en hoge bloeddruk speelden geen rol in het gezondheidseffect van magnesium.

De resultaten zijn gepubliceerd in het tijdschrift American Journal of Clinical Nutrition.

Trefwoorden:
Bron(nen):