Multivitamine én vitamine B slikken bij stress en vermoeidheid?

Getty Images

Ik wil beginnen met het slikken van een multivitamine, kan ik daarnaast ook het vitamine B-complex van hetzelfde merk gebruiken, of krijg ik dan te veel vitamine B binnen? Ik wil supplementen gebruiken ter aanvulling, omdat ik oververmoeid ben en last heb van stress.

Cees

Suzan Tuinier, voedingsdeskundige

In principe haal je alle vitamines en mineralen uit je dagelijkse voeding. Maar, ik begrijp best dat het niet iedere dag lukt om gezond te eten. Uit onderzoek blijkt dat we de richtlijnen vaak niet halen. Zeker als je wat extra energie nodig hebt kun je dan kiezen voor aanvulling in de vorm van een supplement.

B voor energie

De B-vitamines zijn echte energievitamines. Daarnaast zijn er ook mineralen die een rol spelen bij de energievoorziening in je lichaam. Dat zijn calcium, ijzer, magnesium, koper, fosfor en jodium. Die mineralen komen voor in de meeste multivitaminesupplementen. In zo’n multivitaminesupplement zitten ook B-vitamines. Het maakt overigens niet veel uit van welk merk je ze neemt, zolang je maar geen extreme doseringen slikt.

Hoe meer hoe beter?

Ik denk dat het niet nodig is om naast de multivitamine een B-complex te slikken. Hoe meer hoe beter gaat niet op. Probeer eerst eens hoe het gaat met een gezonde voeding als basis en een supplement ter aanvulling. En vergeet niet om lekker te bewegen en voldoende te slapen!

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Suzan Tuinier is voedingsdeskundige en coördinator van het Vitamine Informatie Bureau. Ze heeft ervaring als voedingsvoorlichter en onderzoeker. Je kunt bij Suzan terecht met vragen over vitamines en mineralen.