maandag, 17 mei 2021

Multivitamine voor vrouwen?

Wat is het verschil tussen een algemene multivitamine en een multivitamine specifiek voor de vrouw?
Paula
Den Helder

Een goede multivitamine bevat alle belangrijke vitaminen, mineralen, spoorelementen en soms nog overige stoffen, zoals aminozuren, bioactieve stoffen of kruiden. Al deze stoffen hebben wij nodig om goed te kunnen functioneren. Elke vitamine, mineraal en spoorelement is nodig om onze basale lichaamsfuncties uit te kunnen voeren. Missen we een stofje, dan kan er een cascade aan reacties niet plaatsvinden en kan de 'stofwisseling' van onze cellen stagneren.

Onze voeding levert een heleboel van deze stoffen. Maar in deze tijd, waarin bijna iedereen onder een flinke dosis stress staat, onze voeding op een arme bodem groeit en voedselbereiding niet teveel tijd mag kosten, krijgen we niet meer dan het hoognodige aan vitamines en mineralen binnen . Een ‘extraatje’, waardoor we net wat beter bestand zijn tegen een verkoudheid, een overmaat aan drukte en een ontspannen gevoel krijgen, dat lukt niet meer met voeding alleen. Hierdoor is het gebruik van een goede multivitamine-mineralenpreparaat voor bijna iedereen een goede aanvulling.

In een 'vrouwenmulti' zijn speciale stoffen toegevoegd die ondersteunen bij de typische vrouwenkwalen, zoals PMS (premenstrueel syndroom), de overgang en als extra ondersteuning naast pilgebruik. Niet dat je in het laatste geval direct klachten ondervindt, maar het blijkt toch dat vrouwen die de pil gebruiken, een hogere behoefte hebben aan vitamine B6 doordat de pil dit extra verbruikt.

Naast vitamine B6 wordt er vaak GLA (Gammalinoleenzuur) toegevoegd aan een vrouwenmulti. GLA is een omega-6 vetzuur en behoort samen met omega-3 tot de essentiële vetzuren, dat wil zeggen dat ons lichaam deze vetzuren niet zelf aan kan maken en dat we deze elke dag met de voeding binnen moeten krijgen.

Gammalinoleenzuur kan helpen om premenstruele spanningen te verminderen, verbetert de gemoedstoestand rondom de menstruatie en kan bij veel vrouwen gevoelige borsten verhelpen. Ook is GLA een goede ondersteuning bij overgangsklachten.