donderdag, 18 augustus 2022

Multivitamines voor 50-plussers vaak slecht gedoseerd

Multivitamines voor 50-plussers zijn vaak niet goed afgestemd op de doelgroep. Dat concludeert de Consumentenbond na onderzoek.

Veel pillen bevatten te veel of juist te weinig vitamine D. Bovendien zit in enkele multivitamines een onaanvaardbaar hoge dosis vitamine B6 en/of zink.

De Gezondheidsraad adviseert vrouwen boven de 50 dagelijks 10 microgram vitamine D te slikken. En mannen én vrouwen boven de 70 20 microgram. Van de 36 onderzochte producten voor vrouwen van 50 tot 70 jaar bevatten er slechts 9 de juiste hoeveelheid vitamine D. Bij de multivitamines voor 70 jaar en ouder zijn dat er 6 van de 14.

Vitamine D

Ook bekeek de Consumentenbond vijf vitamine D-supplementen voor 50-plussers. Hiervan bleken er drie te hoog gedoseerd. De bond vindt het extra verwarrend dat sommige fabrikanten onlogische leeftijdsaanduidingen hanteren, zoals 65+, of geen onderscheid maken in dosering voor mannen en vrouwen.

Neurologische klachten

In het onderzoek keken ze ook naar de hoeveelheid van andere vitamines en mineralen in de multivitamines. In 'Nature’s Way alive! Men’s 50+ ultra potency' blijkt een onaanvaardbaar hoge dosering vitamine B6 te zitten. Maar liefst 40 milligram! Een teveel aan vitamine B6 kan neurologische klachten veroorzaken en daarom is de wettelijke bovengrens in 2018 op 21 milligram vastgesteld.

Het product van Nature’s Way bevat ook meer zink dan de aanvaardbare bovengrens, net als de Men-plex 50+ van Essential Organics.

Recentelijk constateerde de Consumentenbond ook al dat multivitamines voor peuters niet voldoende vitamine D bevatten. Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond: "Of het nu om producten voor peuters of voor 50-plussers gaat, fabrikanten moeten zorgvuldiger zijn in het samenstellen van hun multivitamines."