zaterdag, 2 juli 2022

Nieuwe wet tegen te veel vitamine B6

In voedingssupplementen mag vanaf 1 oktober 2018 niet meer dan 21 milligram vitamine B6 per dag zitten. Een teveel aan vitamine B6 kan namelijk schadelijk zijn voor de gezondheid.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en het Bijwerkingencentrum Lareb krijgen regelmatig meldingen over gezondheidsklachten die verband houden met het gebruik van supplementen met veel vitamine B6. Dat meldt het Voedingscentrum.

Daarom staat vanaf nu in de Warenwet dat in supplementen niet meer dan 21 milligram vitamine B6 per dag mag zitten. Dit niveau is gebaseerd op de maximaal veilige bovengrens voor vitamine B6, waarbij rekening is gehouden dat ook een deel van vitamine B6 uit de voeding komt.

Kijk goed op de verpakking

Supplementen met een hogere dosering die nu nog in de winkel liggen, mogen nog worden verkocht totdat de voorraad op is. Ook online worden soms supplementen verkocht waarin te veel vitamine B6 zit. Kijk dus altijd goed op de verpakking en neem geen supplementen met meer dan 21 milligram per dag.  

Als je lange tijd te veel vitamine B6 per dag binnenkrijgt, dan kun je perifere neuropathie krijgen. Een aandoening aan het zenuwstelsel, waardoor gevoelloosheid, tintelingen of ernstige zenuwpijn in de handen en voeten kan ontstaan.

Het is niet mogelijk om een teveel aan vitamine B6 binnen te krijgen met de normale voeding. Dit kan alleen gebeuren als je te veel vitaminesupplementen gebruikt of vitaminesupplementen met hoge gehaltes aan vitamine B6.