Op welk tijdstip supplementen innemen?

Getty Images

Wij gebruiken dagelijks magnesium en andere voedingssupplementen zoals vitamine D, B12 en spirulina. Op welk moment van de dag kunnen we het beste magnesium en de andere supplementen innemen? Voor of na het eten?

Roely

Suzan Tuinier, voedingsdeskundige

We krijgen bij het Vitamine Informatie Bureau regelmatig vragen over het moment waarop je supplementen het best kunt innemen. Er zijn verschillende wisselwerkingen in het lichaam tussen vitamines en mineralen en tussen vitamines en andere stoffen. Het is niet nodig om daar rekening mee te houden, omdat dit elkaar soms bevordert en soms remt.

Vetoplosbaar? Bij het eten

Er is een uitzondering: vitamines die vetoplosbaar zijn worden beter opgenomen als er tegelijkertijd vet in de buurt is. De vetoplosbare vitamines zijn: vitamine A, D, E en K. Deze vitamines kun je daarom het best tijdens een van de maaltijden nemen. Ontbijt, lunch of diner, het is alle drie prima.

Maakt niets uit

Voor andere supplementen geldt dat het niet uitmaakt. Het beste kun je wel kiezen voor een vast moment op de dag, want dan vergeet je het minder snel.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Suzan Tuinier is voedingsdeskundige en coördinator van het Vitamine Informatie Bureau. Ze heeft ervaring als voedingsvoorlichter en onderzoeker. Je kunt bij Suzan terecht met vragen over vitamines en mineralen.