zondag, 19 september 2021

Supplementenslikkers vaker gezonde leefstijl

Mensen die voedingssupplementen slikken, doen dat niet om hun ongezonde leefstijl te compenseren. Amerikaans onderzoek toont aan dat zij over het algemeen juist gezonder leven.

De wetenschappers analyseerden gegevens uit 20 eerdere onderzoeken. Deze laten zien dat twee derde tot de helft van de Amerikanen regelmatig voedingssupplementen gebruiken. Ze slikken vooral vitaminen en mineralen, maar ook omega-3-vetzuren, luteïne en vezels. De meesten gebruiken één voedingssupplement. Multivitaminen zijn het populairst.

Hoewel wel eens gedacht wordt dat mensen voedingssupplementen gebruiken ter compensatie van hun ongezonde leefstijl, bewijst de analyse van deze onderzoeken het tegendeel. Gebruikers van voedingssupplementen bleken juist gezonder te leven. Zo eten ze gemiddeld gezonder, bewegen ze meer, roken ze minder vaak en hebben ze vaker een gezond gewicht. Hun gebruik van supplementen is geen trend die weer overwaait: de meesten gebruiken ze jarenlang, elke dag.

Hoe ouder, hoe meer
Demografische kenmerken beïnvloeden ook wie wel voedingssupplementen gebruikt en wie niet. Het supplementengebruik neemt toe naarmate de leeftijd vordert. Ook onder hoger opgeleiden en mensen met hogere inkomens worden er meer supplementen gebruikt. Binnen alle leeftijdsgroepen gebruiken vrouwen vaker voedingssupplementen. Mogelijk zijn zij meer met hun gezondheid bezig, maar dit kan ook te maken hebben met het toegenomen gebruik van vitamine D en calcium ter voorkoming van osteoporose.

De resultaten van het onderzoek verschenen in Nutrition Journal.
 

Bron(nen):