vrijdag, 23 april 2021

Vegetarische voeding slecht voor huid en spieren?

Ik ben 15 en al 8 jaar vegetariër, maar ik kreeg last van mijn spieren. Ik ben naar de huisarts gegaan en die denkt dat het aan mijn vegetarische voeding ligt. Volgens de huisarts moet ik het volgende dieet gaat volgen:

4 stukken fruit per dag
4 eieren per week
3 keer per week vis
minder dan 6 keer aardappelen per week
meer rijst
en sojaproducten of tofu

Dit is anders dan wat ik hier op de website lees. Ook hoorde ik dat kinderen van een vegetarische moeder een kleinere herseninhoud hebben en dat je huid er slechter van kan worden. Klopt dat?
Renee

Suzan Tuinier, voedingsdeskundige

Er is niets op tegen om vegetarisch te eten! Als het maar goed samengestelde maaltijden zijn, dus voldoende groente, fruit, brood, granen, zuivel en vleesvervangers. Het advies van je huisarts komt in grote lijnen overeen met de adviezen die wij geven.

Als je vegetarisch eet zijn er bepaalde vitamines en mineralen die extra belangrijk zijn. Dat is onder andere vitamine B12, want deze vitamine zit uitsluitend in dierlijke voedingsmiddelen. Om deze vitamine toch binnen te krijgen, kan je kant-en-klare vegetarische burgers eten, hier is namelijk vitamine B12 aan toegevoegd. Ook krijg je vitamine B12 binnen via zuivelproducten, kaas en ei. Vleesvervangers als tofu of tempé bevatten geen vitamine B12. Als je sojaproducten gebruikt op basis van paddenstoelen dan moet er op de verpakking staan dat het product vitamine B12 bevat. We raden je aan om hier goed op te letten. Vis is een goede vervanging van vlees, dus het advies aan jou om 3 keer per week vis te eten is prima.

Als vegetariër moet je er ook op letten dat je voldoende ijzer binnen krijgt. Groenten en fruit bevatten ijzer. Wij adviseren 2 ons groente per dag te gebruiken en 2 stuks fruit, maar een extra stukje fruit is prima. Dan krijg je ook nog eens extra vitamine C binnen dat de opname van ijzer opname bevordert.

Er is geen wetenschappelijk onderzoek bekend dat aantoont dat kinderen van een vegetarische moeder een kleinere herseninhoud zouden hebben.

Je huid kan alleen slechter worden als je niet gezond en gevarieerd eet, zodat je niet voldoende vitamines en mineralen binnenkrijgt. Hier vind je meer informatie over vegetarische voeding en vitamines en mineralen.

Heb jij ook een gezondheidsvraag? Klik hier en stel je vraag aan een expert!