zondag, 19 september 2021

'Vitamine C verlaagt risico op hersenbloeding'

Voeding eten die rijk is aan vitamine C, zou het risico op een hersenbloeding kunnen verlagen. Dat blijkt uit een onderzoek dat gepresenteerd is tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de American Academy of Neurology.

Aan het onderzoek deden 65 mensen mee die een hersenbloeding hadden gehad. Daarbij scheurt er een bloedvat in het hoofd, waardoor er bloed in het hersenweefsel stroomt. Zij werden vergeleken met 65 gezonde proefpersonen. Bij alle deelnemers werd het vitamine C-gehalte in het bloed gemeten.

Weinig vitamine C
Van alle deelnemers had 41 procent een normaal vitamine C-gehalte in het bloed. 45 procent had een laag gehalte vitamine C en 14 procent had een vitamine C-tekort. Over het algemeen hadden de gezonde proefpersonen een normaal vitamine C-gehalte in het bloed, terwijl de patiënten die een hersenbloeding hadden doorgemaakt weinig vitamine C in hun bloed hadden.

Risicofactor
“Onze resultaten laten zien dat een vitamine C-gebrek beschouwd moet worden als een risicofactor voor dit type beroerte, net als een hoge bloeddruk, alcohol drinken en overgewicht”, zegt Stéphane Vannier van het Pontchaillou University Hospital. Mogelijk speelt vitamine C een rol in het verlagen van de bloeddruk en het gezond houden van de bloedvaten.

Bron(nen):