maandag, 4 juli 2022

Vitamines en mineralen uit basispakket in 2019

Vanaf 1 januari 2019 schrapt minister Bruins (Medische Zorg en Sport) bepaalde vitamines en mineralen uit het basispakket. Het gaat om middelen die lage kosten voor gebruikers met zich meebrengen. Deze producten zijn zonder recept verkrijgbaar bijvoorbeeld bij de drogist. Foliumzuur, vitamine D, vitamine A, calcium (kalktabletten) en kalium vallen onder andere onder de maatregel. Dit blijkt uit de prinsjesdagstukken die gisteren gepresenteerd werden.

Vitamine B12-, ijzer- en magnesiuminjecties en bepaalde producten met ijzer, vitamine K1, vitamine D, zink of calcium blijven wel in het basispakket, omdat ze niet vrij verkrijgbaar zijn. Het gaat om producten waarvoor op dit moment geen gelijkwaardig alternatief in de vorm van voedingssupplementen in de winkels ligt. Dit zijn vaak producten met een hogere dosering, dan door de Warenwet is toegestaan, zoals foliumzuur, calcium en kalium. Een recept van de arts en uitgifte bij de apotheek blijft dan de juiste weg voor de patiënt.

Supplementen uit de basisverzekering

Het schrappen van middelen uit de basisverzekering die ook vrij verkrijgbaar zijn als supplementen levert de overheid een bezuiniging op van ongeveer 40 miljoen. Dat komt neer op gemiddeld 60 euro per patiënt per jaar.

Het Zorginstituut meent dat het bij deze middelen om niet noodzakelijk te verzekeren zorg gaat en dat het daarom niet thuishoort in het basispakket. Bovendien zijn deze supplementen vaak aanzienlijk goedkoper als je ze zonder recept in een winkel koopt en ook de kosten voor het uitschrijven van een recept bij de apotheek vervallen. De verwachting is dat het bedrag voor eigen rekening daarom lager gaat uitvallen dan de genoemde 60 euro.

Effectiviteit en medische noodzaak

Verder meldt de minister uitdrukkelijk dat de effectiviteit en medische noodzaak van de middelen niet ter discussie staat. Patiënten en artsen moeten tijdens een goed gesprek de juiste supplementen en doseringen kiezen.. Het feit of het gewenste vitamine of mineraal wel of niet vergoed wordt mag niet van invloed zijn op de keuze.