maandag, 26 september 2022

Wat is MCT-olie en is het gezond?

MCT-olie schijnt de gezondste olie te zijn, maar het is wel 100% verzadigd. Hoe kan dat? Kunt u mij iets meer vertellen over deze olie?
Naam bekend op de redactie

Linda Hogervorst, diëtist:

Bedankt voor uw vraag.

MCT-olie

De vermeende voordelen van MCT-oliën zijn:

  • ze voegen extra kilocalorieën toe aan je dieet;
  • ze kunnen andere oliën en vetten vervangen;
  • ze zijn plantaardig (uit kokos- en palmpitolie).

Ketenlengte

MCT is een afkorting voor Medium Chain Triglycerides, oftewel middellange ketenvetzuren. De lengte van het vetzuur is te herleiden uit de scheikundige structuur van het vetzuur. Een middellange ketenvetzuur heeft een lengte van zes tot tien koolstofatomen. Er wordt weleens gezegd dat laurinezuur (een voorbeeld van een middellange ketenvetzuur) beter verteerd wordt, maar of dat daadwerkelijk zo is, is nog onduidelijk.

Verzadigd en onverzadigd

Iedere triglyceride bestaat uit drie (“tri”) glyceriden, oftewel vetzuren. Deze vetzuren kunnen verzadigde en onverzadigde verbindingen bevatten. MCT-olie dat gefractioneerd (/gemaakt) wordt uit kokos- en palmpitolie bevat veel verzadigd vet (ongeveer 95 procent).

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat verzadigd vet het slechte LDL-cholesterolgehalte verhoogt. Een verhoogd cholesterolgehalte is een risicofactor voor hart- en vaatziekten. In een gezonde situatie wordt MCT-olie dus ook niet geadviseerd. In geval van ziekten (zoals Cystic Fibrosis) kan MCT-olie wel worden geadviseerd. Bij hen wegen de voordelen van MCT-olie (met betrekking tot de opneembaarheid en het energiegehalte) namelijk zwaarder dan de nadelen van het verzadigd vetgehalte.

Linda Hogervorst is freelance diëtist en heeft een master’s degree in Nutrition and Health. Inmiddels beantwoordt ze geen expertvragen meer voor Gezondheidsnet. Heb je een vraag over voeding? Stuur dan een mail naar voedingsdeskundige Patricia Schutte

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.