Zijn vitamine C pillen net zo gezond als sinaasappels?

Getty Images

Onze zoon is student en perst iedere dag sinaasappels. Nu vroeg hij me vorige week of het ook mogelijk is om in plaats daarvan iedere dag vitamine C tabletjes in te nemen. Dat is voor hem als student veel goedkoper dan iedere dag verse sinaasappels.

Mevr. Schraa

Suzan Tuinier, voedingsdeskundige

In een sinaasappel zit ongeveer 50 milligram vitamine C. In principe kun je deze hoeveelheid vitamine C ook binnenkrijgen door een vitaminesupplement te nemen. Je lichaam neemt vitamine C uit een supplement net zo goed op als de vitamine C uit een sinaasappel.

Wel is het zo dat in de sinaasappel naast vitamine C nog andere voedingsstoffen voorkomen, zoals koolhydraten, vezels en bioactieve stoffen (stoffen, die een bepaalde biologische of fysiologische activiteit of functie hebben).

Daarom is een goede basisvoeding voor je zoon, met onder andere twee stuks fruit, belangrijk. Supplementen kunnen een aanvulling zijn als hij een keer geen zin heeft om een sinaasappel uit te persen.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Suzan Tuinier is een voedingsdeskundige met jarenlange ervaring in voedingsvoorlichting. Ze weet veel over vitamines en mineralen, want ze is coördinator van het Vitamine Informatie Bureau. Daarnaast gaat haar moederhart sneller kloppen als het om kindervoeding gaat.