Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
zondag, 24 september 2017

Zorgt mijn voedingspatroon voor vitamine B6-overschot?

Ik ben een man van 72. Ik eet ongeveer volgens de Schijf van Vijf, drink bijna geen alcohol en gebruik geen voedingssupplementen en toch heb ik veel te veel vitamine B6 in mijn bloed. Ook heb ik sinds een jaar heb ik in toenemende mate last van neuropathie verschijnselen, zoals verdoofd aanvoelende tenen, voeten en handen. Ligt dit overschot aan het voedingspatroon, of moet ik de oorzaak ergens anders zoeken?
Theo

Suzan Tuinier, voedingsdeskundige

Een teveel aan vitamine B6 komt geregeld voor en meestal is er een relatie met het nemen van een supplement. U geeft aan dat u nu geen supplementen gebruikt. Het kan zijn dat u dit in het verleden wel hebt gedaan. Ook kruidensupplementen of bijvoorbeeld producten voor een goede nachtrust kunnen vitamine B6 bevatten of invloed hebben op de B6-waarde in uw bloed.

Puur eten

Zogenaamde verrijkte voedingsmiddelen, dat zijn producten waaraan vitamine B6 is toegevoegd, kunnen invloed hebben. Het is niet nodig om rekening te houden met een normale voeding. Wel raad ik u aan zo puur mogelijk te eten en geen producten te nemen met vitamine B6 (lees altijd het etiket van een product).

Supplementen

Neem verder geen enkel supplement, behalve vitamine D. Dat heeft geen invloed op uw B6-waarde en is wel erg van belang voor gezonde botten en spieren. Vanwege uw leeftijd is dit een officieel advies van de Gezondheidsraad.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Suzan Tuinier is een voedingsdeskundige met jarenlange ervaring in voedingsvoorlichting. Ze weet veel over vitamines en mineralen, want ze is coördinator van het Vitamine Informatie Bureau. Daarnaast gaat haar moederhart sneller kloppen als het om kindervoeding gaat.

Reactie toevoegen

1 Comment

Door maartje (niet gecontroleerd) op di, 07/07/2015 - 09:23

en als je nu geen b6 slikt, en nooit gedaan hebt en heel puur eet????