Frituren in heteluchtpan gezond?

Getty Images

Hoe gezond zijn frituurproducten die je klaarmaakt in een heteluchtpan?

Esther

Patricia Schutte, voedingsdeskundige

Een relatief nieuwe bereidingstechniek is frituren met hete lucht. Dit wordt wel air frying genoemd. Met zo’n heteluchtpan kun je onder meer friet, groente en vlees bereiden. Daarvoor heb je een klein beetje olie nodig. Friet uit een dergelijke pan zal minder vet zijn en dus minder calorieën bevatten dan friet dat is gebakken in een frituurpan, maar iets meer dan friet uit de oven.

Met het type heteluchtpan dat voorzien is van een speciale snackaccessoire kun je ook snacks als kroketten en bitterballen bereiden. De fabrikant raadt aan hiervoor de varianten te gebruiken die geschikt zijn voor de oven.

Doordat er maar weinig vet wordt gebruikt, zal het verschil in calorieën tussen de snacks bereid in de oven of in de heteluchtpan maar klein zijn. Of je snacks nu bereid in de frituurpan, oven of de heteluchtpan: het blijven producten die je bij uitzondering kunt eten.

En: de ene snack is de andere niet. Kijk daarom goed op het etiket of maak je snacks zelf, dan kun je ook minder zout toevoegen.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Patricia Schutte werkt al meer dan 25 jaar als voorlichter bij het Voedingscentrum in Den Haag. Ze geeft antwoord op vragen over gezond, duurzaam en veilig eten.