Is veel vis eten gezond?

Getty Images

Ik eet denk ik elke dag vis: twee keer per week tonijn en twee keer haring uit blik met tomatensaus. Daarnaast bak ik elke week een stuk zalm en eet ik ook nog makreel. Is dit gezond of kun je ook te veel vis eten?

Udo

Patricia Schutte, voedingsdeskundige

Vis eten is hartstikke gezond, maar meer is niet altijd beter. Meer dan twee porties per week vis eten levert niet of nauwelijks extra effect op. Alleen mensen die een verhoogd risico lopen op hart- en vaatziekten of eerder een hartinfarct of beroerte hebben doorgemaakt, kunnen wel baat hebben bij meer vis.

Vette vis

De Gezondheidsraad adviseert volwassenen om per dag 450 milligram omega-3-vetzuren uit vis (visvetzuren) binnen te krijgen. Dit kun je doen door per week twee porties vis te eten, waarvan ten minste een keer vette vis. Vette vis bestaat uit meer dan 10 procent vet: onder andere makreel, haring, zalm, paling, heilbot, bokking, sardines. Daarbij hoeft het niet alleen te gaan om verse vis: ook diepvriesvis en vis uit blik zijn prima.

Schadelijke stoffen

Toch zit er een keerzijde aan heel veel vis eten. Door milieuverontreiniging kunnen er schadelijke stoffen voorkomen in vis. Het gaat vooral om zware metalen, dioxines, PCB’s of resten bestrijdingsmiddel. Vette vissoorten zijn meer vervuild dan magere, omdat schadelijke stoffen in het vet worden opgeslagen.

Niet direct iets om je zorgen over te maken. De goede effecten van het regelmatig eten van vis wegen ruimschoots op tegen de mogelijk nadelige gevolgen. Maar het is verstandig om niet altijd dezelfde vis te eten en niet meer dan vier porties (samen ongeveer 400 à 500 gram) vette vis per week te eten.

Duurzaamheid

Daarnaast wil ik nog even benadrukken dat het ook niet zo duurzaam is om zoveel vis te eten. De visvangst zorgt bij diverse vissoorten voor natuur- en milieuproblemen. Bij gevangen vis zijn belangrijke problemen overbevissing, aantasting van ecosystemen, bijvangst en energieverbruik. Bij viskweek spelen het gebruik van vismeel, diergeneesmiddelen (antibiotica), mestproductie en energie- en waterverbruik.

De keurmerken MSC en de VISwijzer kunnen je helpen te kiezen voor duurzaam gevangen vis. Misschien eens een visje inruilen voor een lekkere vegetarische maaltijd?

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Patricia Schutte werkt al meer dan 25 jaar als voorlichter bij het Voedingscentrum in Den Haag. Ze geeft antwoord op vragen over gezond, duurzaam en veilig eten.