Kan een stukje emaille of roest in je eten kwaad?

Getty Images

Zelf ben ik niet meer een van de jongsten en veel van mijn huisraad gaat ook al jaren mee. Zo heb ik een stel geëmailleerde pannen waarvan stukjes van de emaillen laag zijn verdwenen. Kan het kwaad als er een stukje losraakt en je dit inslikt? En kan roest schadelijke stoffen in het eten achterlaten?

E. van Bruggen-Bakker

Patricia Schutte, voedingsdeskundige

Als je pannen lichte slijtageplekken hebben dan hoef je niet onmiddellijk nieuwe te kopen. Als er al per ongeluk een heel klein stukje materiaal in het eten terecht zou komen, dan kan dit weinig kwaad. Maar voorkomen is natuurlijk altijd beter.

Hebben je pannen grotere beschadigingen en dreigen er stukjes los te komen, dan kun je deze beter niet meer gebruiken. Email bestaat namelijk uit glasmassa vermengd met gekleurde metaalverbindingen. Als er een grotere splinter in je eten belandt en je krijgt dit binnen, dan kan dit mogelijk je mond, slokdarm of darm beschadigen.
 
Met name in gietijzeren pannen kan soms wat roestvorming ontstaan. Hoewel een klein beetje roestvorming niet schadelijk is voor de gezondheid, kun je een pan met wat roestplekjes even goed afwassen voor gebruik. Op die manier beperk je de eventuele inname van roest via je eten. Wanneer een pan duidelijk is beschadigd door roestvorming, kun je deze beter niet meer gebruiken.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Patricia Schutte werkt al meer dan 25 jaar als voorlichter bij het Voedingscentrum in Den Haag. Ze geeft antwoord op vragen over gezond, duurzaam en veilig eten.