Hoe werkt een klauwteen operatie?

Getty Images

Ik heb last van klauwtenen, dat is erg pijnlijk. Ik had al veel problemen met mijn voeten. Mijn zwaarlijvigheid zal vast een rol spelen. Nu doe ik elke dag oefeningen om de spieren te trainen, maar ik moet veel geduld hebben. Weet u hoe een operatie bij klauwtenen wordt gedaan en wat ze precies doen? Ik ben zelf niet woonachtig in Nederland, maar in de kliniek zei de orthopeed dat het aan mijn grote teen ligt.

Anouk Jannes, podotherapeut:

Beste,

Qua klauwteen operaties zijn er verschillende technieken mogelijk, maar dit is niet altijd direct nodig voor de pijnklachten. Ik kan dus niet exact beantwoorden hoe zij dit in uw geval zouden doen.

Indien het aan de grote teen ligt, dan verwacht ik dat deze bij u scheef staat. Ook wel een hallux valgus genoemd. Dit is vaak genetisch en een proces van jaren. Omdat de grote teen schever gaat staan, komt de tweede teen in de verdrukking en maakt deze ruimte voor de grote teen. Daarnaast spelen meerdere factoren een rol waardoor iemand last kan krijgen van klauwtenen. Zoals schoenen, instabiliteit, overige pijnklachten etc.

Voordat u deze ingreep zou uitvoeren, zou ik eerst een bezoek brengen bij een podotherapeut in uw land. Dit omdat je op basis van schoenadvies, maar ook bijv. steunzolen en ortheses veel kan behalen op het gebied van pijnreductie. Indien de pijnen fors zijn afgenomen, kunnen operaties voorkomen worden.

Daarnaast kan deze therapeut kijken of u de oefeningen op een goede manier uitvoert en of er nog andere geschikte oefeningen zijn.

Met vriendelijke groet,

Anouk Jannes

 

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Anouk Jannes is een podotherapeut voor RondOm Podotherapeuten. Zij heeft haar opleiding gevolgd in Eindhoven en werkt sinds 2016 als podotherapeut en MSU echografist.