Een pijnlijke plek op mijn kuiten na het wandelen. Hoe komt dit?

wandelschoenen
Getty Images

Wanneer ik (met warm weer) een aantal dagen achter elkaar wandel - ik draag halfhoge berg-/wandelschoenen - krijg ik op een gegeven moment achter op mijn kuiten een rode schrijnende plek. De plek ontstaat bij de overgang van bovenkant schoen/sok.

Ik heb al sokken van ander, natuurlijk, materiaal geprobeerd, maar ook daar ontstaat er toch na een aantal uren een pijnlijke, branderige plek. De plek breidt zich ook uit. Wat ik nu doe is de sokken volledig over de schoenen vouwen, zodat er zo weinig mogelijk contact meer de huid is. Dit is niet echt een handige oplossing. Ken jij dit probleem?

Wilma

Sepp Mortelmans, podotherapeut

Het klinkt alsof je inderdaad last hebt van het schuren van de schoen daar tegen je kuit. Dit komt vaker voor bij mensen die een verkorte kuitspier hebben. Hierdoor komt de hiel tijdens het lopen sneller van de grond en duwt deze als het ware tegen de achterkant van de schoen aan.

Je kunt het eventueel proberen met hoge of lage wandelschoenen, zodat het niet meer op deze plek schuurt. Daarnaast kan het helpen de kuitspier regelmatig op te rekken. Of inderdaad, zoals je doet, de sok over de schoen heentrekken zodat de schoen niet meer schuurt.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Sepp Mortelmans is een podotherapeut voor RondOm Podotherapeuten. Hij heeft zijn opleiding gevolgd in België en werkt sinds 2011 in Nederland.