Hoe voorkom ik een achillespeesontsteking?

Getty Images

Tijdens een lange wandeltocht van 3,5 maand, nu vijf jaar geleden, liep ik een achillespeesontsteking op. Ik heb daar nog steeds af en toe last van. Nu wil ik opnieuw een lange wandeltocht gaan maken van 4 maanden. Mijn vraag is: hoe voorkom ik opnieuw een achillespeesontsteking?

Mevrouw H. de Boer

Sepp Mortelmans, podotherapeut

Een achillespeesontsteking is vaak het gevolg van een tijdelijke, of langdurige overbelasting. Tijdens deze overbelasting is er sprake van een te grote spanning op de achillespees waardoor deze gekwetst raakt en kan gaan ontsteken. Als je ooit een achillespeesontsteking hebt gehad, is de kans op herhaling groter.

Oorzaak

De vraag is altijd wat de oorzaak geweest is van de overbelasting. Het kan zo zijn dat je te korte kuitspieren hebt, wat de spanning op de achillespees verhoogd. In dit geval is het oprekken van de kuitspieren erg belangrijk. Je fysiotherapeut kan je hiermee helpen. Tevens kan de fysiotherapeut je adviseren over belasting-belastbaarheid.

Daarnaast kan je voetstand en manier van lopen een risicofactor zijn. Als de voet teveel naar binnen kantelt ontstaat er te veel spanning op de kuitspier wat ook sneller kan leiden tot overbelastingklachten. In dit geval kan een podotherapeutische zool je helpen. Uiteraard is voor een grotere belasting training heel erg belangrijk. Hoe beter de spieren voorbereid zijn op de grotere belasting, hoe lager het risico dat je een overbelasting gaat krijgen.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Sepp Mortelmans is podotherapeut. Hij is specialist op het gebied van echografie en voetklachten ten gevolge van reuma. Je kunt hem vragen stellen over voetproblemen in het algemeen en zijn vakgebied in het bijzonder.