Studie: bij 5000 stappen lager risico op vroegtijdig overlijden

wandelen
Getty Images

Mensen die vijfduizend stappen per dag zetten, lopen minder risico om vroegtijdig te overlijden door hart- en vaatziekten, diabetes of obesitas. Dat concludeert een grote internationale studie onder bijna 227.000 mensen, meldt RTL Nieuws.

De studie werd uitgevoerd door wetenschappers van de Amerikaanse Johns Hopkins University in Baltimore en de Medical University van Lodz in Polen. Voor het onderzoek hebben ze data gebruikt uit zeventien eerdere onderzoeken, waarin bijna 227.000 proefpersonen zeven jaar waren gevolgd.

Met elke duizend stappen minder risico

Waar er eerder 10.000 of 7.500 stappen genoemd werden als het minimale aantal dat je moet zetten om het overlijdensrisico te verkleinen, blijkt nu dat je al vanaf 2337 stappen per dag minder risico hebt om vroegtijdig te sterven aan hart- en vaatziekten. Vanaf vierduizend stappen zou ook het risico op voortijdig sterven door ook andere oorzaken afnemen. Elke duizend stappen per dag erbij, zou dat risico met nog eens 15 procent verder verlagen.

Hoe meer stappen, hoe meer gezondheidswinst

"Elke stap telt", zegt Erik Scherder, hoogleraar neuropsychologie en oprichter van de wandel-app Ommetje, tegen RTL Nieuws. "Zelfs een paar stappen doen al iets voor je. Je verlaagt daarmee niet meteen het risico op vroegtijdig overlijden, maar je doorbreekt er wel de inactiviteit mee, en dat is al goed. Maar inderdaad: meer is beter."

Bron 
  • RTL Nieuws