maandag, 26 oktober 2020

Boekrecensie: VEG van Jamie Oliver

Vegetarische maaltijden voor iedereen

Er is maar één Engelse chef-kok die al jarenlang succesvol is in het inspireren om bewust te eten én al drieëntwintig kookboeken heeft geschreven – en dat is Jamie Oliver. Het is niet voor niets dat hij een fenomeen wordt genoemd in de kookwereld. Onlangs bracht hij zijn nieuwe kookboek uit, VEG, dat vol staat met vegetarische en veganistische gerechten.
Auteur:
Jamie Oliver
Jaar van uitgave:
2019
Prijs:
€ 29,99
ISBN:
9789021573397
Aantal pagina's:
309

Vleesliefhebber

Ik ken Jamie Oliver als de man die niet met keukengerei, maar met zijn handen kookt, maar ook als de man die ontzettend van vlees houdt. Dat hij een vegetarisch kookboek uitbracht, dat zelfs voor een derde volledig plantaardig is, verbaasde mij daarom best wel.

Groenteboek

Zelf noemt Jamie het nieuwe VEG een groenteboek. Met het boek wil hij aantonen dat, zo lang je maar creatief kookt, je het vlees niet zult missen. Creatief is het boek absoluut. Van Indiase curry’s tot verwarmende stoofpotten en van romige pasta’s tot hartige baksels: het boek staat vol met recepten waarmee je die 250 gram groenten per dag wel moet halen.

Niet te moeilijk

Wat ik fijn vind aan VEG, is dat de voedingswaarden vermeld worden bij het recept, dat de ingrediëntenlijsten niet te lang zijn en dat de bereidingswijzen niet te moeilijk zijn. Als je nooit in de keuken staat, kan het een kleine uitdaging te zijn om op de manier van deze Britse chef-kok te koken, maar als je wel weet hoe je een groentetaart in elkaar moet flansen, wordt het maken van de gerechten uit VEG een (veganistisch) eitje.

Hints en tips

Naast de recepten, is er ook een hoofdstuk ‘Hints en Tips’ te vinden in het boek. Hierin worden allerlei ingrediënten, kruiden en toppings besproken, evenals voedingsmiddelen die ter vervanging van andere ingrediënten in recepten kunnen worden gebruikt. Achterin het boek lees je over wat je kan helpen om een gezond en gebalanceerd voedingspatroon te creëren. Dat is natuurlijk hartstikke interessant, maar zelf zie ik liever een kookboek gevuld met enkel recepten. Als ik over gezonde voeding wil lezen, zoek ik daar gewoon een leesboek bij. Ik kan me wel voorstellen dat dit voor andere mensen werkt. Je hebt zo natuurlijk alle informatie bij elkaar, of, nou ja, de adviezen van Jamie Oliver dan.

Hoe dan ook: de vele recepten die je in VEG kunt vinden zien er goed uit. Niet te moeilijk en lekker toegankelijk – met de nadruk op lekker: ik probeerde namelijk de geniale groentetajine en die viel goed in de smaak. Ik kijk ernaar uit om de andere recepten te proberen, maar het leesgedeelte sla ik even over.

Proeven?

Benieuwd naar de recepten uit VEG? Gezondheidsnet mocht er drie delen:

De Engelse chef-kok Jamie Oliver is een fenomeen in de kookwereld en hij is een van ’s werelds meest geliefde televisiepersoonlijkheden. Hij heeft wereldwijd mensen geïnspireerd om meer plezier te hebben in koken en wil nu met zijn Food Revolution mensen ook bewust maken van wat ze eten.