maandag, 21 juni 2021

Falafelballetjes en maischippies met guacamole

Een origineel idee voor in de lunchbox. Combineer de falafelballetjes en guacemole met wat tortillachips en je (of je kind) krijgt echt allerlei voedingsstoffen binnen. Succes gegarandeerd.

Ingrediënten

  • Nodig voor 10 falafelballetjes:
  • 1 sjalotje
  • 1 teen knoflook
  • 300 g kikkererwten
  • 2 handenvol verse kruiden (koriander, munt of basilicum)
  • 200 g gemengde noten (of kies één soort, bijvoorbeeld amandel of pistache)
  • beetje cayennepeper
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 el amandelmeel ( of speltmeel, boekweitmeel of quinoa)
  • 1 tl komijnpoeder
  • 3 el olijfolie
  • scheutje citroensap
  • eventueel snufje kurkuma
  • Nodig voor 1 bakje guacemole:
  • 1-2 rijpe avocado's
  • 1 el extra vierge olijfolie
  • 1 el citroensap
  • klein handje korianderblaadjes
  • beetje zout en peper
  • optioneel teentje knoflook of wat blokjes tomaat

Bereiding

Verwarm de oven voor tot 180 °C. Snipper het sjalotje, snijd de knoflook fijn en spoel de kikkererwten af. Doe de verse kruiden in de keukenmachine en maal fijn. Voeg de noten toe en maal nog een keer. Doe nu de rest van de ingrediënten erbij en zet de machine nogmaals kort aan. Let op: het mengsel moet iets grof blijven, anders wordt het stopverf! Maak van het mengsel kleine balletjes en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Zet 15 minuten in de oven. Schud de balletjes halverwege zodat ze rondom mooi knapperig worden.

Doe alle ingrediënten voor de guacamole in een schaal en ‘prak’ of mix tot een smeuïge guacamole. Vergeet er in de trommel niet wat citroensap overheen te sprenkelen of de pit van de avocado in de dip te stoppen. Zo voorkom je dat het bruin wordt.

Dit recept is afkomstig uit het boek Easy Peasy lunchbox.

Foto: Jeroen van der Spek