Boekrecensie: Easy Peasy lunchbox

Meer dan 60 recepten voor in de trommel

cookie dough balletjes
EasyPeasy

Een boterham met kaas of worst, een boterham met pindakaas of appelstroop, een zogenaamde voorverpakte schoolkoek en als je geluk hebt een stukje fruit. De lunchtrommel blinkt overal het algemeen niet uit in variatie en creativiteit. Jammer, want er is zo ontzettend veel mogelijk. Dat laat 'Easy Peasy lunchbox' zien. Een boekje vol gezonde broodtrommelinspiratie voor je kind, maar stiekem ook heel geschikt voor je eigen lunchbox.

Op social media kom je het steeds vaker tegen: inspiratie voor de lunchtrommel. Het boek Easy Peasy lunchbox past dan ook perfect in die trend. Auteurs Claire van den Heuvel en Vera van Haren - bekend van de boeken Easy Peasy en Easy Peasy Family - geven je in dit nieuwe boek vooral veel dagelijkse inspiratie. De uitgebreide filosofie achter Easy Peasy vind je terug in de eerdere twee boeken, maar ook zonder die boeken te kennen kun je aan de slag met de lunchbox. In het begin van het boek vind je namelijk een kort overzicht van de belangrijkste inzichten. Inclusief tips om je kind aan het eten te krijgen.

Groente, granen en eiwitten

De nadruk ligt in Easy Peasy lunchbox vooral op groente: we krijgen namelijk bijna allemaal te weinig groenten binnen. Groente toevoegen aan elk eetmoment - en dus ook de lunch - is daarbij een goed begin voor verandering. Naast groenten zijn eiwitten en granen belangrijk. Van granen krijgen de meeste kinderen genoeg binnen, maar meestal is dat alleen maar tarwe. Een variatie in granen is volgens de Easy Peasy-dames een must. Kies bijvoorbeeld voor gerst, haver, rogge, rijs, gierst en maïs. Of probeer boekweit, quinoa, wilde rijst of amarant.

De lunchbox bevat over het algemeen niet alleen weinig groente, maar ook weinig eiwitten. Zonde, want zeker kinderen kunnen wel wat goede eiwitbronnen gebruiken. En jij zelf trouwens ook. Helemaal in combinatie met vetten en laten we eiwitten en vetten nou vaak samen tegenkomen. Denk bijvoorbeeld aan vette vis zoals zalm en makreel of noten en zaden. Andere goede eiwit- en vetbronnen zijn ei, vlees, bonen, kikkererwten, kaas, yoghurt, olie, avocado enzovoort.

Recepten en ideeën

Weten waar een goede lunch aan moet voldoen, is natuurlijk een mooie eerste stap, maar de echte broodtrommelinspiratie krijg je in de vorm van recepten. Het boek begint met allerlei fijne 10-uurtjes. Naast groente - denk aan ei-groentemuffin en paprikareepjes -, bestaat dit eetmoment uit veel fruit. Een zelfgemaakte eierkoek met bosvruchten bijvoorbeeld of banaanpoffertjes met granaatappelpitjes. Lang niet alle suggesties zijn overigens ingewikkeld. Je kunt ook prima een banaan (schrijf met een satéprikkertje een leuke boodschap in de schil) en wat pistachenootjes meegeven. En een mandarijntje, medjooldadel en wat walnoten doen het ook goed.

De ideeën voor de lunch zelf zijn al net zo gevarieerd, lekker en veelal simpel. De zoete boekweitpannenkoekjes met choco en banaan worden vast een hit, net als de volkorenpita met avocado, kipfilet en tomaatjes. De hartige taart met broccoli is ook een aanrader en scoort vast en zeker, helemaal in combinatie met zelf gepofte popcorn. 'Gewoon' brood ontbreekt ook niet hoor: leuk zijn bijvoorbeeld de sandwich on a stick. Aan sommige smaken zal je kind wellicht moeten wennen, maar ook daarvoor vind je in Easy Peasy lunchbox tips.

Vrolijke foto's

Getty Images
De charme van dit boek zit hem ook in de foto's en vrolijke opmaak. Sommige ideeën hebben maar weinig tekst en uitleg nodig. Een foto zegt dan meer dan genoeg. En van de foto's word je blij. Papieren boterhamzakken gevuld met lekkers, lunchtrommels vol kleurrijke hapjes en tiffins - een stapeltje roestvrijstalen bakjes - met alle onderdelen van een salade apart. Als je je kind zo'n mooi gevulde trommel meegeeft, is gezond eten helemaal niet zo 'stom' meer. Sterker nog, het is hartstikke lekker. En ook heel geschikt voor jezelf.

Claire van den Heuvel en Vera van Haren zijn beide moeder van in totaal vier kleine ‘grote’ mannen. Beiden hebben een achtergrond op het gebied van voeding, psychologie en communicatie. Claire runt sinds 2008 haar eigen onderneming rondom gezonde voeding waarbinnen Vera en zij regelmatig de krachten bundelen in de vorm van onder meer de succesvolle boeken Easy Peasy en Easy Peasy Family.

Wil je in de trommel van morgen ook al wat lekkers doen? Ga dan aan de slag met een van deze drie recepten:

Foto: Jeroen van der Spek