Het lekkerste zaden- en walnotenbrood

Getty Images

Een brood zonder meel maar bomvol noten, zaden en boekweit voor veel vitaminen, mineralen, proteïne en gezonde vetten! Het deeg moet even blijven staan voordat je het kunt bakken, maar het deeg zelf is snel gemaakt. Snijd het brood pas als het helemaal is afgekoeld en bewaar wat je niet meteen opeet in de vriezer; dan blijft het brood het lekkerst. Doe er je favoriete beleg op, serveer er de pompoen- en amarantburgers van pag. 109 op of rooster sneetjes als bijgerecht van een romige soep.

Bereidingsduur 
60+ minuten

Ingrediënten

  • 75 gram pompoenpitten
  • 75 gram zonnebloempitten
  • 50 gram walnoten, fijngehakt
  • 90 gram lijnzaad
  • 250 gram boekweitvlokken of havermout
  • 40 gram chiazaad
  • 40 gram fiberhusk (online verkrijgbaar)
  • 1 theelepel ongeraffineerd zeezout of steenzout
  • 350 milliliter water
  • 50 milliliter koudgeperste olijfolie

Bereiding

  1. Meng alle droge ingrediënten in een kom. Breng het water en de olijfolie aan de kook, giet het over het mengsel en meng goed. Kneed het deeg 1 minuut flink. Zo zorg je ervoor dat het brood niet uit elkaar valt.
  2. Bekleed de bodem van een kleine bakvorm met bakpapier en vet de randen in. Druk het deeg stevig in de vorm en zet het een nacht of minstens 4 uur koel weg. Ook deze stap is belangrijk voor de stevigheid van het brood.
  3. Verwarm de oven voor tot 175 °C. Bak het brood 50 minuten in het midden van de oven. Haal het brood voorzichtig uit de vorm, zet het op een rooster in de oven en bak het nog 20 minuten.
  4. Laat het brood helemaal afkoelen voordat je er plakken van snijdt.

Tip

Voeg 1 tl gedroogde rozemarijn aan het brood toe voor extra smaak.

Dit recept komt uit het plantaardige kookboek Groene Proteïne van Therese Elgquist. Als je wat vaker plantaardige maaltijden op tafel wil zetten, hoef je met dit kookboek niet te twijfelen of daar wel genoeg eiwitten in zitten. Naast een duidelijke uitleg over de essentiële voedingsstoffen, staat dit boek vol met 60 heerlijke recepten gebaseerd op maar liefst 20 verschillende plantaardige proteïnebronnen. Een aanrader!

Wil jij dit boek winnen?

Gezondheidsnet mag maar liefst vijf exemplaren van dit boek weggeven. Meedoen met de winactie kan hier.

Auteur