Hoe gezond is de vegetarische rookworst?

Goede vervanger voor rookworst van vlees

Getty Images

In een tijd waar vlees steeds vaker plaats maakt voor vegetarisch, is een vleesloze rookworst voor in de stamppot wel op zijn plaats. Inmiddels liggen er verschillende vegetarische en veganistische rookworsten in de supermarkt, maar hoe gezond zijn deze vleesvervangers eigenlijk?

Welke soorten zijn er?

Allereerst is het van belang om te kijken naar welke soorten vegetarische rookworsten er al zijn. De volgende vegetarische en veganistische rookworsten zijn in de Nederlandse supermarkten te vinden:

  • Unox Vegetarische rookworst
  • Valess Vegetarische rookworst
  • Garden Gourmet Vegetarische rookworst
  • Albert Heijn Vegan rookworst
  • De Vegetarische Slager Vegan Roockworst

Vegetarisch of veganistisch

Twee van de vijf hierboven genoemde rookworsten zijn veganistisch, namelijk de Roockworst van De Vegetarische Slager en de rookworst van de Albert Heijn. De andere rookworsten bevatten dierlijke ingrediënten, zoals eiwitpoeder uit eieren of melkeiwit.

Is een vegetarische rookworst gezonder?

De Consumentenbond heeft verschillende vegetarische rookworsten vergeleken met traditionele rookworsten en kwam tot de conclusie dat de vleesloze variant een stuk minder ongezonde verzadigde vetten bevat. Soms is dit zelfs minder dan in een extra magere rookworst. Dat is goed, want te veel verzadigd vet is slecht voor je hart en bloedvaten.

Zoutgehalte in rookworsten

Het zoutgehalte was vrijwel gelijk, namelijk zo’n 2 gram per 100 gram rookworst. Dat is een derde van de aanbevolen maximale hoeveelheid van 6 gram zout op een dag. Te veel zout zou kunnen leiden tot een hoge bloeddruk en een grotere kans op hart- en vaatziekten.

Minder eiwitten

Wat betreft de calorieën, zijn vegetarische rookworsten vergelijkbaar met de magere rookworst. Wel concludeerde de Consumentenbond dat vegetarische rookworsten vaak minder eiwitten bevatten dan rookworsten van vlees. Omdat de gemiddelde Nederlander meer dan genoeg eiwitten binnenkrijgt, hoeft dit geen probleem te zijn, zeggen zij.

Per dag heeft een volwassene dagelijks 0,8 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht nodig. Voor iemand van 69 kilo komt dat neer op iets meer dan 55 gram eiwit. Plantaardige bronnen van eiwitten zijn brood, granen, peulvruchten, noten en paddenstoelen. Vegetarische eiwitbronnen zijn melkproducten, kaas en eieren.

Toegevoegde vitamines en mineralen

Omdat vegetariërs en veganisten een grotere kans hebben op een tekort aan ijzer en vitamine B12, is het belangrijk dat deze zijn toegevoegd aan het vleesvervangende product. Aan de meeste vegetarische rookworsten is extra ijzer toegevoegd. Vitamine B12 is alleen toegevoegd aan de Roockworst van De Vegetarische Slager.

Welke vegetarische rookworst is het lekkerst?

Gezondheidsnet heeft de twee veganistische rookworsten getest en geeft de voorkeur aan die van De Vegetarische Slager. De Consumentenbond testte ook de vegetarische rookworsten en is vooral enthousiast over de rookworst van Valess, gevolgd door die van Garden Gourmet. De vegetarische rookworst van Unox en de veganistische van De Vegetarische Slager werden minder gewaardeerd door de proevers.

Auteur 
Bron 
  • Voedingscentrum
  • Consumentenbond